La vacunació sistemàtica contra el virus del papil·loma en noies adolescents a Catalunya evidencia els primers resultats.

Publicat al Butlletí de Salut Pública en el mes de novembre #180, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, la vacunació sistemàtica contra el virus del papil·loma en noies adolescents a Catalunya evidencia els primers resultats.

Un estudi del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i del Departament de Salut demostra que la incidència de berrugues anogenitals en noies de 16 a 19 anys ha disminuït un 61% com a resultat de la vacunació sistemàtica contra el virus del papil·loma humà (VPH) a Catalunya. Aquest estudi, ha analitzat l’impacte del Programa de vacunació contra el VPH a Catalunya, que el Departament de Salut va endegar l’any 2008 a totes les nenes de 6è de primària (entre 11 i 12 anys) i en el que s’ha assolit una vacunació del 80% de la població femenina d’aquesta edat.

A més, l’estudi evidencia també que s’ha revertit la tendència a l’augment de les berrugues genitals en els nois de 20 a 25 anys no vacunats, cosa que indica un efecte de protecció de grup de la vacuna.

La vacunació sistemàtica contra el VPH té com objectiu protegir a la població del càncer de coll uterí, la causa del qual és el VPH. Així mateix, el VPH també és causant de les berrugues anogenitals, contra les quals la vacuna administrada a Catalunya també protegeix.

Publicat a la revista científica Preventive Medicine, l’estudi demostra que l’estratègia que s’ha fet servir a Catalunya, en la que es vacuna una únic cohort de noies cada any, té un efecte sobre la cohort vacunada i, a més, amplia la protecció als nois no vacunats. La vacuna que es va administrar a Catalunya en el període analitzat a l’estudi és la tetravalent, que protegeix contra el tipus de VPH oncogènics 16 i 18, i que són els causants del 70% dels càncers de coll uterí i, a més, protegeix contra els tipus no oncogènics 6 i 11, causants del 90% de les berrugues anogenitals.

Un any més tard de la implementació de la vacuna del VPH, el Departament de Salut i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) van establir un Pla de Monitoratge i Avaluació de l’Impacte de la vacunació contra el VPH a Catalunya, per avaluar l’impacte en diferents patologies associades a la infecció per VPH.


Vacunació sistemàtica contra el VPH a Catalunya per a noies i grups de risc

A Catalunya, des del curs 2008-09 es vacuna sistemàticament contra el VPH les noies de 11-12 anys d’edat (6è curs d’educació primària), inicialment amb una pauta de tres dosis. La pauta actual, iniciada el curs 2014-2015, és de dues dosis –als 0 i 6 mesos– per a les noies de fins a 13 anys. Al curs 2017-2018 es va iniciar la vacunació amb la vacuna nonavalent.

Pel que fa a les noies nascudes a partir de 1997, ja incloses en la vacunació sistemàtica, sempre són a temps de vacunar-se al seu centre d’atenció primària si no es van vacunar en el seu moment.

D’altra banda, a Catalunya també s’ofereix la vacunació selectiva contra el VPH, entre d’altres, per als grups de risc següents:

  • Dones a les quals se’ls ha diagnosticat una neoplàsia intraepitelial cervical moderada o d’un grau més avançat (NIC 2+) o un adenocarcinoma endocervical in situ (AIS). Es recomana l’administració de la vacunació tan aviat com sigui possible i fins a 1 any després de la intervenció.
  • Dones i homes amb infecció pel VIH fins als 26 anys.
  • Homes que mantenen relacions sexuals amb altres homes fins als 26 anys.
  • Treballadors del sexe, homes i dones, fins als 26 anys.
  • Persones que han patit abús sexual fins als 26 anys.

La vacunació contra el VPH de Salut a Catalunya s’alinea amb la campanya global de l’OMS per a l’eliminació del càncer de coll uterí al món que donarà el seu tret de sortida el pròxim 17 de novembre. Aquesta campanya de l’OMS, i a la qual s’hi han adherit i compromès tots els països, ha marcat com a objectiu que el 90% de les noies, com a mínim, han d’haver rebut la vacuna contra el VPH al complir els 15 anys.

https://salutpublica.gencat.cat/ca/detalls/Article/La-vacunacio-contra-el-papilloma-evidencia-els-primers-resultats

Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc Santa Eugènia de Berga i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.