Document de Voluntats Anticipades

L’equip de salut del consultori de Folgueroles: Luci Jurado treballadora social, Laia Franquesa i Anna Ribas metgesses de família, Fina Araque infermera, Maria Rosa Coromines administrativa el consultori ens poses al dia un aspecte de la nostra salut que té a veure amb l’apoderament de les persones, amb el que significa poder decidir. Expliquen d’una manera molt clara i entenedora què és i per què serveix el Document de Voluntats Anticipades (DVA).

Què és el Document de Voluntats Anticipades?

Les voluntats anticipades són instruccions que la persona dóna al seu

dva

metge on hi fa constar quin tipus d’atenció mèdica desitjaria o no rebre al final de la vida en el cas de trobar-se en una situació d’incapacitat per prendre decisions mèdiques, i a on es designa la persona que el representarà en cas que  no poder expressar les decisions que l’afecten.

El pot fer qualsevol persona major de 18 anys i que estigui en plenes facultats.

No hi ha un model estàndard per tant la persona decideix què hi vol fer constar  segons els seus valors i les seves creences.

Avantatges del Document de Voluntats Anticipades:

  • Augmenta el coneixement del pacient sobre la seva malaltia i la seva evolució.
  • Millora la relació clínica entre el metge i el pacient.
  • Possibilita la bona interpretació de les decisions preses pel pacient.
  • Permet una planificació anticipada.
  • Ajuda a descarregar a la família en la presa de decisions.

Entre les coses que es poden escollir hi ha: el poder romandre a casa fins el final de la vida o  en un centre sanitari, el subministrament de fàrmacs per no patir dolor físic o psíquic,  no prolongar la vida  més del necessari en situacions irreversibles, fer donacions d’òrgans, rebre assistència espiritual, si volem ser enterrats o incinerats…

Com es tramita?

El tràmit es pot fer de dues  maneres.  A través de notari i per tant només caldrà designar a la persona escollida com a representant o  bé davant de 3 testimonis.

En el cas que es faci amb 3 testimonis, des dels Centres d’Atenció Primària  informem, assessorem i ajudem en la seva realització   i  el fem arribar al Departament de Salut que serà l’organisme oficial que s’encarregarà de que el Document de Voluntats Anticipades quedi registrat a la història clínica compartida de Catalunya.

En ambdós casos s’haurà de designar un representant que és qui farà d’interlocutor amb el  l’equip sanitari quan la persona ja no estigui capacitada.

Pel que fa als tres testimonis, serveixen per donar fe de que la persona fa el document amb plenes facultats i sense cap coacció. Els dos primers no poden tenir vincle familiar fins al segon grau ni  patrimonial.

Aquest document es pot modificar o revocar en qualsevol moment.

Si desitgeu més informació la podeu demanar al vostre equip d’atenció primària, ells us assessoraran en tot el que us faci falta.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc Santa Eugènia de Berga, Informació, Informació d'utilitat i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.