Sobre el nostre planeta

La Dra Anna Rodriguez, des del consultori local de Calldetenes ens posa al dia sobre un tema molt important de present immediat i de futur que és la salut del nostre planeta.

emergencia climaticaDes de que anàvem al col·legi, coneixem l’assignatura de Ciències Naturals, o Medi Ambient. Mai havia pensat que aquesta seria l’ASSIGNATURA, el tema més candent i pendent que acabaria intentant transmetre a les meves filles. No només com una coneixença àmplia i meravellosa de l’entorn i el món en què vivim. Si no com la darrera oportunitat que tenim de salvar el planeta que hem anat degradant, lentament…

Inculcar el respecte a les persones, i al planeta vindrien a ser les prioritats més valuoses, que voldria que aprenguessin.

En els darrers temps, ha sorgit una conscienciació social i mundial sobre la crisi climàtica que estem vivint TOTS.

Aquesta setmana, està convocada la VAGA MUNDIAL PEL CLIMA, que culminarà el proper 27 de setembre, divendres. I coincidint amb la cimera pel clima que es celebra el proper dia 23 a Nova York.

Aquesta Vaga Mundial pel Clima, ha estat promoguda per moviments com Fridays for future o Extinction Rebellion, però podrien arribar a convergir associacions, organitzacions internacionals i nacionals i ciutadania,  en una sola veu, en favor del planeta. Més de 800 actes s’han convocat ja al món sencer, entre el 20 i el 27 de setembre, per exigir solucions a l’escalfament global i el conseqüent estat d’emergència climàtica. Es pretén crear un moviment internacional contra la destrucció de les condicions que permeten la vida humana al planeta.

frydays for futureA l’Estat espanyol, més de 300 organitzacions s’han adherit a la convocatòria de vaga

En aquesta Vaga de Consum, i Mobilització Social dels propers dies, s’anima a la població, a declarar d’immediat, “l’emergència climàtica” per frenar de manera efectiva i real les emissions d’efecte hivernacle (GEH).

Aquesta protesta fixa un objectiu clar davant un panorama en el que els objectius marcats de reducció dels GEH no estan essent complets per les nacions del món.

Se’ns insta i se’ns anima d’una manera contundent a exigir als Estats, institucions i empreses, que prenguin mesures necessàries per un planeta millor i la lluita contra l’escalfament global.

Es fa prioritari aplicar un nou model socioecològic que no comprometi la supervivència de la vida; en contraposició al model actual de producció extractivista i de consum globalitzat, que posa en risc la nostra pròpia supervivència i la d’un gran nombre d’altres espècies i ecosistemes. I que impacta de manera injusta especialment en les poblacions més empobrides i vulnerables del món.

Ens mobilitzem pel planeta, per la vida, i per això, exigim a institucions, tant europees com estatals, tant autonòmiques com locals, que “assumeixin la seva responsabilitat”, més enllà d’una ideologia o color polític. La lluita contra l’emergència climàtica ha de ser assumida per tots el partits. I per tots nosaltres.

Seguint amb la filosofia d’aquesta mobilització mundial de la propera setmana, adjunto els punts link amb el MANIFEST que condensa els objectius finals i que us convido a llegir:  En defensa del futur, d’un planeta viu i d’un món just

I us faig cinc cèntims: Els recents informes del IPCC (Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic) i del IPBES (Plataforma Intergovernamental de Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics) han aixecat la veu d’alarma entre la ciutadania. L’augment de les temperatures i el gran deteriorament dels ecosistemes, tant terrestres com marins, està portant gairebé a l’extinció a un milió d’espècies. Ens trobem en un punt de NO RETORN front la crisi climàtica.

Les dades científiques són contundents i ens mostren com no totes les zones estan afectades de la mateix manera. L’àrea Mediterrània és de les més vulnerables. Si no aconseguim paralitzar l’augment de la temperatura global, les futures generacions s’hauran d’enfrontar a conseqüències molt greus.

Aquesta és una setmana important. Hi ha tota una sèrie d’accions conjuntes, mobilitzacions ciutadanes, aturades laborals, i sobretot un intent real de conscienciació personal sobre canvis quotidians que CAL fer, a nivell familiar, individual, a la feina i al carrer, per aturar el canvi climàtic

27 de setembre vaga mundial pel clima

Propostes per salvar el planeta

Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc Santa Eugènia de Berga, Informació, Notícies, Prevenció i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.