Adhesius tissulars

peu2En ple estiu, activitats a l’aire lliure, poca roba i sabates descobertes és possible fer-se una ferida.

Una ferida és la pèrdua de la solució de continuïtat de la pell o de les mucoses. Provoca una comunicació entre l’interior i l’exterior del cos.

Quan apareix una ferida, hi ha dues maneres de curar:

  • Per tancament primari, que consisteix en aproximar els teixits per plans sense deixar cap espai, sobretot en ferides netes.
  • Per tancament secundari o segona intenció quan les ferides tenen pèrdua de substancia, pèrdua important de teixits o no es poden aproximar les vores. Els teixits de granulació emplena els buits hi haurà una curació més lenta amb una cicatrització extensa i irregular

 Per realitzar la cura de ferides per tancament primari disposem de diferents materials:

Sutura de fil ( fibra natural, sintètica o metàl·lica), grapes, sutures adhesives i adhesius tissulars.

baixaÚltimament es disposa a les consultes dels anomenats adhesius tissulars. Aquests actuen com adhesiu, mitjançant un efecte d’unió del plànol epidèrmic. S’utilitza en ferides de poca o nul·la tensió i/o amb les  vores fàcilment aproximables.

L’adhesiu es polimeritza en contacte amb l’aire i forma una pel·lícula adhesiva. S’asseca en pocs segons, les vores de la ferida queden adherides i desapareix de forma espontània entre una i dues setmanes.

Cal tenir en compte que un cop posat no es pot mullar ni friccionar.

El vostre equip d’atenció primària i especialment les infermeres són expertes en cures. Elles decidiran quina és la millora tècnica, material a usar i el seguiment en cas de tenir alguna ferida.

No dubteu a consultar al vostre centre d’atenció primària.

Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc Santa Eugènia de Berga, cures, Informació, Prevenció i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.