8 de març, dia internacional de la Dona

images

El Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora se celebra el 8 de març de cada any i està reconegut per l’Organització de les Nacions Unides (l’ONU). És un dia aprofitat tradicionalment per reivindicar el feminisme denunciant el sexisme. Aquest dia commemora la lluita de les dones per la seva participació juntament amb els homes en l’àmbit laboral, i per tant del dret a la independència econòmica, i a la societat en general.

La primera celebració va tenir lloc el 19 de març de 1911 a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa, i la seva commemoració s’ha vingut estenent, des de llavors, a nombrosos països.

El 1975 una Declaració de les Nacions Unides estableix la celebració del Primer Any Internacional de la Dona. I el Consell de Seguretat de les Nacions Unides aprova una resolució per la qual s’estableix la participació de les dones en l’enfortiment de la pau i la seguretat internacional.

Aquí a Catalunya es disposa, a nivell institucional de l’Institut Català de les Dones.

L’Institut Català de les Dones és l’organisme del Govern de la Generalitat de Catalunya, adscrit al Departament de la Presidència, que dissenya, impulsa, coordina i avalua les polítiques per a l’equitat de gènere que desenvolupa l’Administració de la Generalitat, a partir de les competències exclusives que atorga l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.

signatura_electronica_8M2019Enguany la campanya del 8 de març  anuncia:

Reivindiquem els feminismes, #somaqui #som8demarç.

Els feminismes són un moviment social de llarga trajectòria que lluita des de fa més de dos segles per aconseguir i consolidar els drets de les dones. Cal seguir reivindicant la igualtat efectiva de dones i homes.

Els feminismes, des de la diversitat i la sororitat, han ocupat places, carrers i xarxes socials per reivindicar els drets de les dones: reclamant l’eliminació de la bretxa salarial, la dignificació dels treballs de cura, i el respecte dels drets sexuals i reproductius davant l’ofensiva dels moviments reaccionaris antielecció.

La xarxa teixida pels feminismes encoratja a resistir i persistir per desmuntar definitivament un sistema patriarcal que oprimeix dones i homes en un model androcèntric que nega els drets fonamentals de les persones.

La declaració institucional de l’Institut Català de les Dones ho té clar: Aquest 8 de març es reivindica la sororitat i els feminismes com a motor de canvi per assolir la igualtat efectiva i real i derrocar el patriarcat d’una vegada per totes!

Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc Santa Eugènia de Berga, Dia internacional i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.