Per carnaval, tot s’hi val? Passa-t’ho bé sense passar-te!

carnaval-en-valencia-El carnaval és la festa més descarada de la història. És una celebració que pertany al calendari lunar. Per aquest motiu, és una festa mòbil que se celebra set setmanes després de la primera lluna plena passat el solstici d’hivern.

El carnaval també està molt relacionat amb la tradició cristiana. Se celebra uns dies abans del Dimecres de Cendra, dia en què comença la Quaresma. En la tradició cristiana, els 40 dies que dura la Quaresma són un temps de sacrifici en els quals, per exemple, no es pot menjar gaire. Per això, durant el Carnaval hi ha més llibertat i es trenquen moltes regles. Cal aprofitar per fer tot allò que després no es podrà fer.

Dos personatges han representat històricament la lluita entre el que signifiquen el carnaval i la Quaresma. Per un costat, el rei Carnestoltes, un personatge gruixut, dragador, bevedor i esbojarrat. Per l’altre, la seva enemiga, la vella Quaresma, una vella de set cames que dejuna i no menja carn (però sí peix).

Actualment, el carnaval s’ha convertit en una festa popular de caràcter lúdic al voltant del rei Carnestoltes.

Per gaudir d’una bona festa, les entitats organitzadores del Carnaval de Terra Endins i la campanya “Per carnaval tot s’hi val? Passa-t’ho bé sense passar-te!” ens dóna una sèrie de consells.baixa

Per vosaltres joves, l’èxit del Carnaval depen de vosaltres, passa-s’ho bé i cuidar-se és possible, només cal tenir en compte:

 •  Durant el Carnaval es gasta molta energia; per això, és important tenir l’estómac ple i beure aigua de tant en tant per hidratar-te. En el cas que tu o un amic o amiga es trobi malament, has de parar i avisar. És important que en aquests moments tingueu cura uns dels altres.
 • Beure alcohol o NO només depèn de tu. Si decideixes consumir alcohol, és millor fer-ho a poc a poc i tenir sempre el got controlat i a la vista. Bevent molt i en poc temps t’arrisques que se’t posi malament. Evitaràs marxar abans a casa o convertir-te en una càrrega per als amics i amigues. Tenint en compte l’envergadura de la festa del Carnaval, és el pitjor dia per provar coses
  noves ja que no coneixes els seus efectes.
 • Surts per passar-t’ho bé! Per això has d’evitar situacions que et puguin espatllar la nit o puguin treure el pitjor de tu mateix. Evita les baralles. Evita les accions
  sexistes. Evita els comportaments incívics (orinar a la via pública, destrossar mobiliari urbà…). Evita passar per llocs que et creïn inseguretat (espais foscos). A més, cal que en tot moment tinguis controlades i en un lloc segur les teves pertinences: el DNI/NIE original, el mòbil, les claus de casa i els diners
 • Que en tot moment sàpigues el que estàs fent i siguis tu qui controla la festa: passa-t’ho bé sense passar-te!

Per les famílies:

 • Pacteu un horari de tornada a casa, i adequada a l’edat del fill o filla.
 • Pacteu uns punts de trobada durant la rua. Si són els primer carnavals, aprofiteu les trobades per veure com va la festa i per beure aigua i menjar una mica.
 • Pacteu la quantitat de diners  que portaran, pensant en les necessitat que pot tenir aquella nit i en què pot destinar els diners.
 • Recordeu als joves que s’ho poden passar bé sense la necessitat de beure alcohol.
 • El Carnaval s’ha de començar amb l’estómac ple. L’aigua i el menjar són importants per aguantar el ritme de la festa.
 • El Carnaval no és cap excusa per realitzar actes vandàlics o portar a terme comportaments sexistes. Parleu a casa d’aquests fets per tal de contribuir en la seva prevenció.

A gaudir de la festa i recorda: Per carnaval tot s’hi val? Passa-t’ho bé sense passar-te!

Aquesta entrada s'ha publicat en Activitats població, Bloc Santa Eugènia de Berga, Consells, Informació d'utilitat, Prevenció i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.