Vacunació i embaràs

Et presentem les recomanacions en vacunació abans durant i després de l’embaràs.

_DSC5399

La vacunació de la dona embarassada té l’objectiu d’evitar els riscos que es puguin produir per infeccions prevenibles amb vacunes sobre la mare, el fetus en desenvolupament i el nadó. La relació immunitària de la mare vers el fetus no suposa un estat d’immunosupressió sinó un estat de tolerància activa per facilitar i protegir l’embaràs.

Però no només durant l’embaràs s’ha de vacunar,  sinó també cal assegurar que la dona està correctament immunitzada de malalties immunoprevenibles  que no es podrien vacunar durant la gestació; com serien de la rubèola, la varicel·la i el xarampió.

Durant l’embaràs les vacunes inactivades es consideren segures, per la qual cosa s’han d’administrar si la dona té indicació mèdica. Per a les embarassades, la via d’administració, la pauta i el nombre de dosis són les mateixes que s’utilitzen en el cas de les dones no embarassades.DSC03308-C2-PURPLE

L’administració de vacunes als fills o convivents d’una dona gestant no requereix cap precaució especial. Durant el període del puerperi i lactància es pot administrar qualsevol tipus de vacuna, amb l’excepció de la vacuna contra la febre groga quan el
lactant té menys de 6-9 mesos.

Les vacunes recomanades explícitament durant l’embaràs són dues, una contra la tos ferina  i l’altre contra la grip estacional.

Per tal de garantir la protecció del nadó contra la tos ferina, es recomana l’administració de la vacuna antidiftèrica, antitetànica, antipertússica acel·lular de concentració antigènica reduïda (dTpa) entre la setmana 27 i 36 i en cada gestació.

Així mateix, s’ha d’administrar la vacuna inactivada contra la grip estacional. Ja que en les dones embarassades i els infants la grip ocasiona un nombre de casos greus desproporcionadament elevat.

Si tens dubtes posa’t en contacte amb el teu equip de salut.

 

 

 

FONT: BIT. Vol. 29, núm. 7, 2018

Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc Santa Eugènia de Berga, Consells, Informació d'utilitat, Prevenció i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.