Dia mundial del ronyó

Cada segon dijous de març es celebra el Dia Mundial del Ronyó, que enguany és avui dia 8 de març. La doctora Laia Franquesa, com a referent de temes renals, ens aclareix dubtes sobre la malaltia renal.

El motiu de la celebració és generar consciència sobre la importància de prevenir la Malaltia Renal Crònica (MRC), que no té un tractament curatiu i acaba per deteriorar la qualitat de vida de qui la pateixen.

Sorgeix la necessitat d’incloure la Malaltia Renal Crònica (MRC) en les Estratègies de les Malalties Cròniques davant l’elevat número de casos, afectació cardiovascular, infradiagnòstic, costos econòmics i l’elevat impacte psicosocial que té aquesta malaltia crònica sobre el propi pacient i el seu entorn familiar i social.

La MRC suposa un cost social i econòmic molt elevat (quasi un 10% de la la població afectada i 3% de la despesa sanitària total). Requereix criteris coordinats entre els professionals sanitaris que garanteixin els millors nivells de qualitat en la prevenció, diagnòstic i tractament.

Un aspecte rellevant del control de la MRC, com en altres malalties cròniques, és la necessitat de realitzar intervencions d’informació i educació que contribueixin a assumir que la funció renal declina des de la tercer dècada de la vida, pel que la insuficiència renal crònica és un procés fisiològic associat a l’envelliment. S’ha d’admetre aquesta evidència, com s’accepta l’envelliment de la capacitat locomotora, per tal de poder evitar efectes nocius innecessaris i sobrecarregar el sistema sanitari de forma injustificada per no acceptar el procés fisiològic.

Aproximadament 4 milions de persones pateixen MRC a Espanya. D’aquestes unes 50.909 estan en TRS (tractament renal substitutiu): la meitat en diàlisi i la resta amb un trasplantament renal funcionant. Cada any unes 6000 persones amb insuficiència renal progressen fins la necessitat de seguir un dels tres tipus de TRS: hemodiàlisi (HD), diàlisi peritoneal (DP) i/o trasplantament renal (Tx). Els nous casos de la MRC augmenta de forma progressiva amb l’envelliment de la població (el 22% en majors de 64 anys, el 40% en majors de 80 anys), per l’increment dels factors de risc com: la malaltia cardiovascular, la diabetis mellitus, la hipertensió o la obesitat, i pel diagnòstic precoç de la malaltia renal crònica.

Analistes i experts de tot el món asseguren que si continuem amb determinats hàbits de vida el % d’afectats podria duplicar-se o triplicar-se els propers anys.

Consells per la salut renal ,segons comenta la Societat Española de Nefrologia:

  • Intentar eliminar el consum d’alcohol i gasosa per centrar-se en el consum d’aigua. Es recomanen dos litres d’aigua diaris.
  • Fer una hora d’exercici al dia, evitar l’obesitat, doncs aquest és un dels factors que augmenta el risc de patir MRC.
  • Controlar els nivells de sucre en sang, en ocasions la diabetis es manifesta de forma silenciosa durant les seves primeres etapes.
  • No abusar de la sal en els menjars.
  • Utilitzar oli d’oliva.
  • Prendre 3 peces de fruita al dia.
  • Evitar el tabac.
  • Si hi ha antecedents familiars de malaltia renal crònica, diabetis, hipertensió arterial o obesitat, consulta al teu metge/ssa de família per fer un control de sang i orina.

Des de les diferents societats del ronyó es vol aprofitar el Dia Mundial del Ronyó per aconseguir la major sensibilització sobre la necessitat de posar atenció a la salut renal.

Si tens dubtes, pot acudir al teu equip de salut.

Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc Santa Eugènia de Berga, Dia internacional, Prevenció, ronyó i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.