Al·lèrgia a les proteïnes de la llet de vaca

La pediatra Eva Rollan, del CAP Vilanova del Camí, ens ha escrit aquest article sobre l’al·lèrgia a les proteïnes de la llet de vaca.

En l’actualitat s’estima que entre el 2-3 % dels lactants són al·lèrgics a les proteïnes de llet de vaca (PLV). L’al·lèrgia sol aparèixer en els primers mesos de vida, coincidint amb l’inici de les primeres preses de llet artificial ja que aquestes es fabriquen a partir de llet de vaca.

Quan a un lactant se li diagnostica al·lèrgia a les PLV és normal que als pares els sorgeixin dubtes i preocupacions. És important assenyalar que, detectada l’al·lèrgia a temps i amb una correcta alimentació, l’infant tindrà un creixement i un desenvolupament completament normal; a més, en nombroses ocasions es tractarà d’un problema transitori que es guarirà de manera espontània.

Què és una al·lèrgia?

Una al·lèrgia és una resposta exagerada i anormal del sistema immunitari davant una substància exògena que, en principi, no és perjudicial per a la població general. L’organisme reacciona alliberant substàncies químiques que desencadenaran els signes i símptomes d’una reacció al·lèrgica.

L’al·lèrgia a les PLV és la més freqüent en els primers mesos de vida, ja que és el primer aliment al qual s’exposa l’infant. Altres al·lèrgies alimentàries freqüents en els nens són als ous, al peix i a la fruita seca. Els nens al·lèrgics a les PLV tenen major risc de presentar al·lèrgia a altres aliments.

Quins símptomes poden aparèixer?

El més freqüent són les reaccions de la pell, que apareixen als pocs minuts del contacte amb la llet artificial, com ara: enrogiment al voltant de la boca, inflamació dels llavis i de la llengua. També poden aparèixer faves vermelles per tot el cos (urticària), que piquen molt.

Altres símptomes més inespecífics també són possibles, com ara èczemes a la pell, dificultat respiratòria, còlics, retard en el creixement, vòmits i diarrees (fins i tot amb sang), que poden presentar-se des d’hores fins a dies després de consumir algun producte lacti.

Excepcionalment, poden aparèixer reaccions més greus com ara la denominada anafilaxi, que poden posar en perill la vida de l’infant. Per aquest motiu és important consultar al servei d’Urgències en cas d’una reacció al·lèrgica, encara que sigui en les seves formes més lleus.

Com es diagnostica?

Quan se sospita una al·lèrgia a les PLV el primer que es fa és retirar immediatament de l’alimentació aquestes proteïnes (dieta d’exclusió) i realitzar un estudi d’al·lèrgia mitjançant una analítica sanguínia i/o proves cutànies (Prick Test). Aquestes proves detecten les al·lèrgies intervingudes per uns anticossos denominats immunoglobulines I; però hi ha al·lèrgies intervingudes per altres mecanismes immunològics (clàssicament denominades intoleràncies) en les quals les proves d’al·lèrgia són negatives.

Com es tracta?

L’únic tractament efectiu és retirar els lactis i tots aquells aliments que continguin PLV. La millora serà immediata.

Es recomana perllongar al màxim la lactància materna. És possible que el professional de pediatria recomani que les mares facin una dieta sense lactis durant la lactància, ja que les PLV poden passar a la llet materna.

Els lactants alimentats amb lactància artificial han d’utilitzar fórmules especials, que solen tenir una olor i un sabor peculiars als quals, a poc a poc, els infants s’aniran acostumant. Les més freqüents al mercat són:

  • Fórmules extensament hidrolitzades i elementals: mitjançant un procés químic es trenquen les PLV perquè no siguin reconegudes pel sistema immunitari i així no produeixin reacció al·lèrgica. Es poden donar des del naixement.
  • Llets de soia: tenen més bon sabor. Es recomanen a partir dels sis mesos de vida. Ocasionalment, també poden desencadenar reaccions al·lèrgiques.

A partir dels sis mesos, la dieta serà més variada i caldrà assegurar-se que l’alimentació estigui exempta de PLV; fins i tot, en petites quantitats. S’hauran de consultar les etiquetes dels aliments i cal evitar que els infants ingereixin aquests aliments i que els toquin.

Aliments que cal evitar
 

Llet de vaca i tots els seus derivats: iogurt, quallada, formatge, mató, crema, mantega, margarines, rebosteria, flams, natilles, gelats, nata, pa, galetes, xocolata amb llet, farinetes de nadó amb llet, potets que en continguin…

Cal evitar la llet de cabra, ovella, i els seus derivats
Alguns aliments poden contenir derivats lactis, encara que no consti en l’etiqueta: pernil salat o dolç, mortadel·la, sopes de sobre…
Ingredients que indiquen presència de llet en l’etiquetat
Albúmines Colorant de caramel Globulina Saboritzant de caramel
Lactoalbúmina Proteïnes de sèrum Lactoglobulina Solidificant
Caseïna Saboritzant natural Lactosa Greix de mantega
Caseïnat Saboritzant artificial Sèrum, sèrum en pols Sèrum sense lactosa
H4511 H4512 H4513
Alguns infants han d’evitar la carn de vedella a més de la llet i els seus derivats, mentre que altres nens en poden menjar.
Podeu consultar productes i marques sense llet: http://www.aepnaa.org

Com evoluciona?

El pronòstic és bo i, en general, l’al·lèrgia remetrà els primers anys de vida. El professional de pediatria o immunologia en farà el seguiment i indicarà el moment oportú per realitzar una prova de provocació, que consisteix a donar, de manera controlada i sota supervisió mèdica, quantitats creixents de llet i veure si l’infant les tolera o apareixen símptomes d’al·lèrgia.

En la majoria de casos, després de la dieta d’exclusió de lactis durant diversos mesos i si els nens toleren amb èxit la prova es poden reintroduir de manera gradual la llet i els productes lactis.

 

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Alimentació saludable, Bloc Santa Eugènia de Berga, Publicació compartida. ICS Catalunya Central i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s