Teatreteràpia

A principis del segle XX neix la teatreteràpia, és l’expressió artística quant s’utilitza metòdicament i orientada a desenvolupar la cura de les persones a través del reconeixement, l’acceptació i el desenvolupament de les emocions i les potencialitats creatives. La teatreteràpia es especialment útil en persones amb dificultats en l’expressió de l’efectivitat, la emotivitat i l’expressió verbal, ja que les tècniques que s’utilitzen faciliten l’expressió i la elaboració dels sentiments conscients i els inconscients. (Giusti, piombo 2003)

teatre

Stanislavski valora molt més tot el procés de creació d’una obra que el resultat final, ja que durant el treball amb teatreteràpia, s’explora com està el cos quina elasticitat i plasticitat te, quines emocions ens aporten cada personatge, quina comunicació hi ha entre els actors, per tot això la importància de la teràpia en tot el procés de portar a terme l’obra teatral.

Quant una emoció no s’ha pogut expressar o assumir, moltes vegades provoca algun tipus de molèsties o contractures musculars, realitzant exercicis expressió corporal, s’ha demostrat que son efectius per aflorar i millorar les emocions encallades.

Amb teràpies de teatreteràpia es  van introduint a poc a poc la relació i el contacte amb altres persones, l’escolta de si mateix, la sensibilització corporal i l’expressivitat, la confiança del grup l’espontaneïtat i l’assertivitat, es realitzen exercicis d’expressió corporal , així com la comunicació i l’acceptació d’un mateix.

El terapeuta actua com a facilitador i acompanyant de la persona, perquè pugui expressar de la manera que li sigui més còmode el què li passa i com ho viu, ajudant-lo a expressar-ho a traves dels personatges.

Es treballa amb diferents eines com son:

  • El “aquí i ara” moltes vegades estem en un lloc, a casa la feina, amb els amics…..però el pensament el tenim en el què farem en un altre moment o quines coses tenim pendents, intentar concentrar-nos a estones en el què estem fent aquí i ara, es una bona eina per trencar pensaments de rumiació, o sigui pensaments que ens aclaparen i ens angoixen.

  • El “com si” aquí podem representar un personatge “com si” estigués content, enfadat, trist…….al representar-ho en un personatge, s’ha comprovat que serveix molt per a poder expressar tant amb el cos com amb la veu, com utilitzant màscares o altres objectes, unes reaccions que d’altre manera no som capaços o ni tant sols en som conscients, això ajuda a treure i desbloquejar emocions contingudes, ja que son d’un personatge no nostres.

Actualment la teatreteràpia s’utilitza en el nostre país en algunes escoles, carrers, centres culturals, per tractar temes conflictius com el bullying,l’ assetjament escolar,la marginació social, maltractaments, o per a facilitar l’expressió, la comunicació i reconeixement de les emocions.

A la presó de 4 camins hi ha un grup de teatreteràpia conduit per una psicòloga teatreterapeuta i un terapeuta ocupacional que funciona des de fa molts anys. La infermera Montse Molas  va tenir el privilegi d’assistir a una sessió. Es tracta d’una activitat en la que els presos s’apunten de manera voluntària. Cada any trien un tema per treballar, quant jo hi vaig anar treballaven el respecte, a partir d’aquí cada participant va donant idees, fan algunes lectures de textos curts i durant aquell any han de preparar una representació, es impressionant les reflexions, representacions i la plasticitat que acaben escenificant, de com perceben i entenen ells el tema treballat, ells que la seva expertesa en teatre abans d’aquesta experiència era nul·la.

Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc Santa Eugènia de Berga, Informació d'utilitat i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.