Setmana Sense Fum

La Magda i la Mireia, infermeres de l’equip i responsable del tema de tabaquisme informen dels avantatges de deixar de fumar.

Aquesta setmana és la XVIII Setmana Sense Fum! tabac

L’objectiu de la Setmana Sense Fum és sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar o d’abandonar el consum de tabac i  així poder gaudir d’un ambient lliure de fum. 

“ És més fàcil no començar a fumar que intentar deixar-ho”.

El tabaquisme és una malaltia crònica.

El tabac conté un nombre elevat de substàncies, més de 4.000. Destaquen la nicotina, el quitrà, els metalls i monòxid de carboni. La nicotina, és responsable de la dependència física, el quitrà i metalls, responsables de produir malalties cancerígenes relacionades amb el tabac:

  • pulmó
  • cavitat oral
  • faringe
  • laringe
  • esòfag
  • pàncrees
  • aparell urinari
  • cèrvix

El monòxid de Carboni disminueix la capacitat de la sang per transportar oxigen, produint malalties cardiovasculars (infart de Miocardi, angina de pit, ICTUS, trombosi) i les  substàncies oxidants irritants que actuen sobre l’arbre bronquial i els alvèols disminuint la capacitat per poder respirar i produint la tos típica del fumador.

Molts estudis demostren que deixar de fumar  és el primer pas  en la prevenció de totes aquestes malalties.

Als 5 anys desprès de deixar de fumar, la probabilitat de patir càncer de boca, coll, esòfag o bufeta urinària,  disminueix a la meitat i en el cas d’infart de miocardi o d’ictus el risc és el mateix que els no fumadors.

En el cas del càncer de pulmó és necessari ampliar el període a 10 anys.

D’altra banda el fum té un impacte directe sobre les persones que ens envolten. Els fills de pares fumadors tenen un risc més elevat d’infeccions respiratòries i otitis. Els fills asmàtics que conviuen amb fumadors tenen un 70-80% més de descompensacions agudes de la seva malaltia.

En la lactància, la nicotina dóna mal sabor a   la  llet materna, irritabilitat i insomni al nadó.

Durant l’embaràs augmenta el risc   d’avortament espontani, parts prematurs i risc de baix pes al nadó.

A l’EAP Santa Eugènia de Berga, des de l’any 2011, es fan tallers per deixar de fumar per tots aquells fumadors que estiguin motivats.

Aquesta és una activitat impulsada i liderada des del col·lectiu d’infermeria. Ho porten a terme dues de les infermeres de l’equip juntament amb una administrativa. Es realitzen entre 2 i 3  tallers l’any.

Només cal que adreçar-se a la infermera, metge/essa o administrativa del teu CAP i demanar  informació!

Val la pena deixar de fumar, tinguis l’edat que tinguis.

Menys cigarretes fumades: menys dany per la teva salut i la dels que t’envolten.

L’EAP Santa Eugènia de Berga i l’equip de tabaquisme et convida a tenir una vida més llarga per gaudir de la jubilació, de la família, néts,… Recuperar la llibertat i no dependre de la nicotina.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Bloc Santa Eugènia de Berga. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.