Menstruació i transtorns menstruals

Les dones tenen una esperança de vida més llarga que els homes. Durant aquesta vida tant llarga la compartiran amb un procés fisiològic que les acompanyarà una mitjana de 51 anys, avui la doctora Thaïs Serrà explica la menstruació i els transtorns menstruals

La regla o menstruació és la pèrdua de sang a través de la vagina i és un fenomen fisiològic que es presenta en les dones sanes des de la pubertat fins a la menopausa.

El cicle menstrual s’inicia el primer dia que baixa la regla i s’acaba el primer dia que comença la següent regla. El cicle menstrual va de regla a regla. La majoria dels cicles menstruals oscil·len entre els 24 i els 38 dies, duren entre 4 i 8 dies i es perden entre 5 i 80ml sang/cicle. Però tant la menstruació com la durada del cicle menstrual varia molt d’una dona a una altra.calendario-editorial-para-redes-sociales

La menarquia és la primera vegada que una dona té la regla, cosa que es produeix a la pubertat, entre els 10 i 16 anys. L’edat en què es produeix la primera menstruació és molt variable, veient-se afectada per factors genètics, ambientals i socio-econòmics.

Les dones poden presentar diferents Trastorns Menstruals, ja sigui per pèrdues abundants com per absència de menstruació.

El Sagnat Menstrual Abundant (SMA) es defineix com una pèrdua excessiva de sang menstrual que interfereix amb una normal activitat física, emocional o social o empitjora la qualitat de vida de la dona.

És un motiu freqüent de consulta a l’Atenció Primària i que genera un elevat número de derivacions a Ginecologia. Les dones que presenten un SMA tenen major absentisme i pèrdua de treball i pitjors resultats acadèmics.

No s’associa a un augment de mortalitat però és considerat un problema socio-sanitari que genera importants costs socials i personals.  Els factors de risc per presentar alteracions de la menstruació són: l’edat (més freqüent en els extrems de l’època reproductiva com adolescència i perimenopausa), baix nivell socio-econòmic, obesitat i alta paritat. El principal factor protector és l’ús d’anticonceptius orals.

En la pràctica clínica el que resulta d’utilitat és la informació per part de la dona de la quantitat de sang menstrual i la seva percepció d’augment del sagnat en comparació amb cicles anteriors. Quan la dona presenti una alteració de la menstruació es recomana que consulti al metge de família o llevadora del CAP, els quals realitzaran una història clínica i exploració física detallada, descartaran una possible gestació i sol·licitaran una analítica per descartar que la dona presenti anèmia. Amb els resultats obtinguts el metge de família o llevadora decidiran si cal derivar la pacient al Ginecòleg per seguir amb l’estudi i també podran iniciar un tractament adequat per la pacient.

Hi ha dones que deixen de tenir la menstruació o aquesta és molt escassa i irregular, el que s’anomena absència de sagnat menstrual (amenorrea) o sagnat menstrual prolongat (oligomenorrea), respectivament.

L’absència de sagnat menstrual no és una patologia en si mateixa, sinó que constitueix la manifestació clínica d’un trastorn subjacent. Quan una noia té 16 anys i encara no ha presentat la menarquia caldrà que consulti al seu metge de família o llevadora per iniciar un estudi. Quan una dona que ja ha tingut la regla amb anterioritat deixa de tenir-la durant 6 mesos també és aconsellable que consulti amb el metge o llevadora. Les causes més freqüents de pèrdua de menstruació, descartat un possible embaràs, són la pèrdua de pes important, l’estrès, l’exercici físic intens i una malaltia que s’anomena Síndrome de l’Ovari Poliquístic.

Si teniu dubtes aneu al vostre centre d’atenció primària. Els professionals que allí treballen us aconsellaran i us redirigiran al professional adient, si cal.

Aquesta entrada ha esta publicada en Bloc Santa Eugènia de Berga. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.