Sabies que…

En motiu de la celebració del Dia Europeu per la Prevenció del Risc Cardiovascular, la Dra Anna Rodriguez informa del què és, què significa i com prevenir les malalties cardiovaculars minimitzant el risc.

El 14 de març se celebra el “Dia Europeu per a la Prevenció del Risc Cardiovascular”. Té com objectiu sensibilitzar la població sobre la importància de la prevenció de les malalties cardiovasculars (MCV).el-estilo-de-vida-genera-riesgo-cardiovascular

El risc cardiovascular és la probabilitat que té una persona de patir una malaltia vascular; del cor (infart de miocardi o angina de pit) o del cervell (ictus), durant un període de temps (normalment fem el càlcul als 5 o 10 anys).

Segons l’ Organització Mundial de la Salut (OMS), les MCV són la principal causa de mort en tot el món. Afecten igual a homes i dones, més del 80% es produeixen en països d’ingressos econòmics baixos i mitjos.

L’aparició de malalties cardiovasculars està molt relacionada amb la presència del que anomenem factors de risc. A més factors de risc cardiovascular, més risc de patir malaltia cardiovascular.

Hi ha dos tipus de factors de risc: els modificables i els no modificables.

  • Els factors no modificables són l’edat, el sexe i els antecedents familiars.
  • Els factors modificables són: la hipertensió arterial, la diabetis, el tabaquisme, el colesterol alt, la obesitat i el sedentarisme.

 Està clarament demostrat que la intervenció sobre els factors de risc cardiovascular redueix el risc de patir malalties cardiovasculars, si s’adquireixen hàbits de vida saludables.

En aquest sentit, l’OMS recomana:

  1. Fer una dieta sana i equilibrada: consumir fruita i verdura, cereals integrals, carns magres, peix i llegums. Evitar l’excés de sal i sucres refinats.
  2. Fer exercici regular: 30 minuts diaris d’activitat física ajuden a mantenir el sistema cardiovascular en forma. 60 minuts, gairebé cada dia, ens ajuden a mantenir un pes normal.
  3. Evitar el tabac: Fumar és perjudicial per la salut, independentment de si es consumeixen cigarretes, cigars o pipa. L’exposició passiva al tabac també és perillosa. Si es deixa de fumar, el risc de patir un infart de miocardi o un ictus, disminueix immediatament, essent la meitat a l’any d’haver-ho deixat.
  4. Cal fer un control de:
  • Pressió arterial: que pot estar alta sense donar cap tipus de símptoma. La Hipertensió Arterial pot causar infarts de miocardi o ictus.
  • Nivell de glucosa en sang: una glucosa elevada pot esdevenir una diabetis i augmentar el risc d’infart de miocardi i ictus.
  • Colesterol: uns nivells de colesterol alts incrementen el risc de patir infart de miocardi i ictus. El control del colesterol requereix una dieta saludable i exercici moderat.

La ciutadania és responsable de la seva pròpia salut. L’ OMS convida a conèixer el gran problema que representen les malalties cardiovasculars (que poden dur a la mort o deixar greus seqüeles). Informa sobre els factors de risc cardiovascular, anima a modificar hàbits de vida i portar una vida saludable.

Saber si la pressió arterial és alta, la glucosa i el colesterol elevats, i/o cal deixar el tabac, són estratègies de prevenció, que porten a terme els professionals d’atenció primària. Però si es té curiositat per saber el risc cardiovascular individual, es pot fer mitjançant unes taules de càlcul.

Demaneu cita amb el vostre equip de salut: metge/ssa de família i/o infermer/a per resoldre dubtes i ajudar-vos a combatre les malalties cardiovasculars.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Bloc Santa Eugènia de Berga. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.