8 de març, dia de la dona

Dues dones; una mare, l’Anna Ribas i una filla, la Carla Naudó, reflexionen sobre el dia de la dona.

Torna a ser 8 de març, posem el pòstit, l’alarma al mòbil o la nota a l’agenda. És el dia de la dona i cal fer un recordatori perquè alguna cosa no va bé a la nostra societat.

Cada dia es mostra rebuig respecte les actituds masclistes més denunciades i condemnades, com ara rituals i costums religioses, abusos sexuals o inclús feminicidis ( ni el processador de textos admet feminicidi com a paraula correcta). Però aquests fets són només la punta de l’iceberg, la cara més visible d’una societat patriarcal i masclista, on les dones continuen patint opressió, indiferència, discriminació i sovint menyspreu. Sovint passen desapercebudes  conductes i actituds que exigeix la societat masclista i que les dones no són capaces d’identificar si no s’hi posa atenció i  cura en el dia a dia.

Les dones necessiten entendre quin és el rol de gènere que imposa la societat, que s’hi reflexioni i compartir què suposa i com s’hi senten. S’ha d’aprendre a detectar els micromasclismes als que estan sotmeses i a reivindicar-los com a tals.8m_300x300

Cal transmetre-ho a les parelles, als  pares, als fills i als amics. Cal que ells també reflexionin i prenguin consciència del que esperen de les dones pel fet de ser dones.

I les dones, s’han fer costat, és necessari donar-se suport, solidaritzar-se i evitar jutjar-se a elles mateixes sota paràmetres masclistes, com ara criticar l’aspecte, la llibertat sexual o l’exercici del poder en les dones que el tenen. Totes pateixen les mateixes imposicions, no es pot canviar la visió des de fora si no es miren diferent elles mateixes.

Un any més doncs se celebra el dia de la dona, cal aprofitar  per reivindicar la igualtat de gèneres i fer-ho a partir de la formació, d’ells i d’elles mateixes, cal fer canvis a tots els nivells, cal arremangar-se tots i totes si es vol canviar el futur.

Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc Santa Eugènia de Berga, Dia internacional i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.