L’artrosi

figura_articulada_2_2

Heu sentit a parlar de l’artrosi?  Coneixeu algú que en pateixi?

L’artrosi és la pèrdua del cartílag de les articulacions. El cartílag és com un coixí que facilita el moviment de les articulacions i evita que facin mal. A mesura que es va desgastant apareix el dolor i van perdent mobilitat. Empitjora amb l’edat. Pot estar agreujada per el sobrepès i algunes feines o esports que carreguen més algunes articulacions.  Es tracta de la malaltia reumàtica més freqüent i acostuma a afectar la gent gran, tot i que pot aparèixer a qualsevol edat.

Els símptomes més habituals són:

 • Dolor articular. El dolor articular és el principal símptoma de l’artrosi. Acostuma a aparèixer quan s’inicia el moviment (per exemple, en caminar en el cas de l’artrosi de maluc o de genoll) i desapareix amb el repòs. Cal tenir en compte que l’artrosi és una malaltia crònica que alterna períodes sense dolor o amb poc dolor, durant els quals el pacient pot fer vida més normal, amb temporades de dolor més intens.
 • Pèrdua de mobilitat. També es freqüent una limitació de la mobilitat. El pacient acostuma a sentir rigidesa en despertar-se o en estar assegut durant un llarg període de temps, la qual cosa li provoca que li costi més moure l’articulació afectada.
 • Inflamació. Aquesta malaltia va lligada a un procés inflamatori de l’articulació afectada, que pot arribar a entumir-se.
 • Cruiximent d’ossos. Quan les articulacions estan danyades és possible que la persona afectada experimenti una sensació de fregament o, fins i tot, un cruiximent dolorós quan realitza moviments.
 • Vessaments i deformitat de les articulacions afectades. La deformitat dels dits de les mans o dels genolls, per exemple, és un altre possible símptoma d’artrosi que apareix ocasionalment.

Es diagnostica pels  símptomes i l’exploració (dolor, pèrdua de mobilitat i deformitat de l’articulació). A vegades cal fer radiografies  per confirmar-ne el diagnòstic i la severitat.

No hi ha cap medicament per curar o retardar l’evolució de l’artrosi . Disposem de medicaments que disminueixen el dolor.   En els casos més greus d’artrosi de genoll o de maluc es planteja la pròtesi. Es recomana fer exercici moderat,  estiraments per  mantenir les articulacions flexibles i fortes i evitar l’excés de pes .

Per conviure amb l’artrosis caldria seguir les  següents recomanancions:

 • Mantingueu-vos actius i practiqueu activitat física regular i d’intensitat moderada que exerciti les articulacions i n’eviti el deteriorament. Caminar, anar en bicicleta, nedar i fer gimnàstica aquàtica o tai-txi són bones opcions i ajuden a augmentar la força dels músculs. Cal que eviteu, en canvi, els esports de contacte o de gran sobrecàrrega física.
 • Descanseu i adopteu hàbits posturals correctes. El repòs relatiu és beneficiós durant les fases en què la malaltia provoca més dolor. Seieu en cadires amb respatller recte, on els malucs i els genolls mantinguin una posició natural i els peus toquin a terra.
 • Eviteu sobrecarregar les articulacions. No agafeu pesos excessius i procureu no estar dempeus massa temps sense descansar. L’ortopèdia o els bastons que ajudin a descarregar el pes poden ser útils per a les persones amb mobilitat reduïda o d’edat avançada.
 • Calceu sabates planes o de mig taló, amb sola gruixuda que absorbeixi la força de l’impacte del peu en caminar. Apliqueu calor i fred sobre l’articulació. La calor alleuja el dolor i relaxa la musculatura i el fred redueix la inflamació.
 • Consumiu aliments saludables i mantingueu un pes corporal correcte. L’obesitat és una de les causes de la malaltia i n’afavoreix la progressió. Hi ha alguns aliments que contenen propietats beneficioses per a les persones amb artrosi, com ara el gingebre, el bròcoli, els cítrics, els olis vegetals, la fruita seca i el salmó.
 • Protegiu les articulacions de possibles lesions.

Si teniu algun dubte o voleu fer alguna consulta, dirigiu-vos al vostre equip de salut.

Aquesta entrada ha esta publicada en Bloc Santa Eugènia de Berga. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.