Salut bucodental, revisions escolars

Durant el curs escolar, alguns professional de l’equip posen en pràctica diferents programes de salut preventiva a les escoles de la zona.

Concretament les infermeres de pediatria apliquen el programa de vacunes als alumnes de 6è de primària i 2n ESO. Les infermeres del programa Salut i Escola fan tallers als alumnes de secundària de Taradell, Calldetenes i Sant Julià de Vilatorta.revisiodents1r I l’equip de salut bucodental amb la Maria Espadamala com a odontòloga  i la Ma Carme Santamaria com a a auxiliar d’infermeria fan les revisions dentals als alumnes de 1r i 6è de primària.

Com cada any, seguint les directrius del Pla de Salut de Catalunya i el Programa marc de salut bucodental, es van fer les revisions bucodentals als alumnes de 1r i 6è de primària de les escoles de l’àrea bàsica de salut (ABS).

Hi ha 10 escoles a l’ABS, durant els mesos de gener i abril del 2016 es van realitzar les revisions bucodentals, de més de 450 escolars de 1r i 6è de primària.

En les revisions es té en compte la presència o no de càries, la higiene oral i la maloclusió. Si ens centrem en la càries en termes de salut preventiva i comunitària i segons els objectius fixats en el Pla de Salut per l’any 2010, serien:

-Cal que almenys el 80% dels escolars de 6 anys estiguin lliures de càries

– Cal que almenys el 60% dels escolar de 12 anys estiguin lliure de càries.

-Cal que l’índex de restauració (dents definitives amb càries arreglades) en els escolars de 12 anys se situï per sobre del 65%

En els resultats de les revisions hem trobat que:

4 de les 10 escoles estaven per sota del 80% desitjat  de nens de 6 anys  lliures de càries.

2 de les 10 escoles estaven per sota del 60% desitjat de nens de 12 anys lliures de càries.

-L’índex de restauració de les dents definitives dels nens de 6è de primària també va ser inferior a l’esperat.

Cal seguir fent promoció de la salut bucodental des de ben petits, ja que encara els índexs de càries en nens de 6 anys són més alts que els valors desitjables. Tenint en compte que la prevenció en la càries dental és eficaç recomanem fer revisions bucodentals des de ben petits, des del primer any de vida.

Per altra banda el tractament conservador de les càries és important per mantenir la funció de la peça dental, evitar el dolor i possibles complicacions. Recordem que a l’ABS Santa Eugènia de Berga en el servei d’Odontologia es fan els tractaments conservadors de la dentició definitiva i també es fan tractaments preventius per evitar l’aparició de noves lesions de càries.

Per més informació i consultes demaneu hora a:

Servei d’Odontologia                                                                                                                    EAP Santa Eugènia de Berga, 93 885 45 56

Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc Santa Eugènia de Berga, Consells, Informació d'utilitat, Nens, salut comunitaria i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.