Els administratius sanitaris, un pilar més del procés assistencial

publicació_icsccEl dia 10 de novembre tindrà lloc, al Teatre Kursaal de Manresa, la 9a Jornada d’Administratius Sanitaris de l’Institut Català de la Salut. La Jornada posa en valor, any rere any, la tasca del personal administratiu sanitari de la institució i l’esforç que dedica a proporcionar a la ciutadania una atenció de qualitat.

Jornada administratiusRosa Maria Gasulla, coordinadora d’Atenció a la Ciutadania del Servei d’Atenció Primària Anoia, ens explica la vàlua d’aquest col•lectiu dins del sistema sanitari:

“Tasques com ara ser capaços d’entendre les demandes dels usuaris, posar-se al seu lloc, saber observar, escoltar, preguntar i valorar les seves opinions formen part de la voluntat de servei de les administratives i administratius sanitaris.

El somriure, la veu, el tracte amable i el coneixement del sistema sanitari donen un valor afegit a la ciutadania que necessita atenció i entra desorientada en un sistema que li és desconegut”.

Quins canvis s’han produït en el paper dels administratius sanitaris?

La realitat social i tecnològica ha canviat de manera important. Les tasques han evolucionat i ha calgut adaptar-s’hi. S’han buscat les millors solucions per proporcionar un tracte personalitzat amb l’objectiu d’atendre, informar i ajudar la ciutadania. De la programació amb bolígraf, el tippex i la història clínica en paper s’ha passat a la informació digitalitzada, l’enviament de missatges al mòbil dels usuaris i, fins i tot, a possibilitar l’accés personal i digital dels usuaris a la seva història clínica mitjançant La Meva Salut.

La formació i professionalització d’aquest col•lectiu ha estat i continua sent el gran repte. La carta de serveis recull les tasques que desenvolupa, ampliades i especialitzades al llarg dels anys, per respondre a les demandes de la ciutadania: facilitar els tràmits; coordinar entitats per a la continuïtat assistencial en diferents nivells; vetllar per l’aplicació de la Carta de drets i deures de la ciutadania; valorar la seva opinió, complir amb la confidencialitat i el respecte a la intimitat de les persones; i formar part de manera activa del procés assistencial i de la comunitat.

‘Som professionals polivalents’

Així se’ns podria definir. Per les nostres funcions i capacitat de comunicació ens ha calgut perfilar aquestes capacitats:

  • Hem de saber escoltar, observar, absorbir informació per poder gestionar correctament la demanada de la ciutadania.
  • Cal que siguem receptius, amb certa flexibilitat per adaptar-nos a les particularitats de la demanda de cada persona, i que seguim les línies d’actuació de la nostra institució.
  • La voluntat de servei és el nostre motor.
  • La innovació i el canvi van associats a la nostra tasca diària: som professionals actius en la recerca de millores per garantir un tracte equitatiu i de qualitat.
  • Som l’enllaç entre la ciutadania i els professionals assistencials.

Al nostre col•lectiu se l’ha denominat “la porta d’entrada al sistema sanitari” o “el personal de primer contacte”, i és cert que ho som.

Amb la nostra professionalitat, experiència i formació hem donat un pas més: gestionem tota la demanda burocràtica, agilitzem els tràmits per evitar desplaçaments innecessaris als nostres usuaris i busquem en totes les nostres accions la qualitat: “l’usuari no és desplaça, ens comuniquem entre nosaltres”.

Així doncs, cada dia, qualsevol de nosaltres pot afirmar:M’agrada la meva feina i la millor recompensa és el somriure de la persona que acabo d’atendre mentre em dóna les gràcies.

Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc Santa Eugènia de Berga, Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.