El pot de vidre i el cafè

Quan les coses a la vida us superin, quan 24 hores al dia no són suficients, recordeu el relat del pot de vidre i el cafè.

Un professor, davant els seus alumnes de la classe de filosofia, sense dir ni una paraula, va agafar un pot gran de vidre i va procedir a omplir-lo amb pilotes de golf.

Després va preguntar  als estudiants si els pot estava ple. Els estudiants van estar d’acord a dir que sí.

El professor va agafar una capsa plena de perdigons i la va buidar dins el pot. Aquests van omplir els espais buits que quedaven entre les pilotes de golf. El professor va tornar a preguntar als estudiants si el pot estava ple i ells van tornar a dir que sí.

Després el professor va agafar una capsa de sorra i la va buidar dins el pot. Per suposar que la sorra va omplir tots els espais buits i el professor va preguntar  de nou si el pot estava ple. En aquesta ocasió, els estudiants van respondre amb un sí unànime.

El professor ràpidament va afegir dues tasses de cafè al contingut del pot i, efectivament, va omplir tots els espais buits entre la sorra.Els estudiants reien.

Quan el riure es va anar apagant, el professor va dir:

-Vull que us adoneu que aquest pot representa la vida. Les pilotes de golf són les coses importants com la família, els fills, la salut, el amics, l’amor, les coses que t’apassionen. Són coses que, encara que perdéssim tota la resta i només ens quedessin aquestes, les vostres vides encara estarien plenes. Els perdigons són les altres coses que ens importen, com la feina, la casa, el cotxe,… La sorra és la resta de petites coses.

Si primer posem la sorra en el pot, ni hi hauria espai pels perdigons ni per a les pilotes de golf. El mateix passa amb la vida, si utilitzem tot el nostre temps i energia en les coses petites, mai no tindrem lloc per a les coses realment importants.

Para atenció a les que coses que són crucials per a la teva felicitat. Juga amb els teus fills, dóna’t temps per anar al metge, vés amb la teva parella a sopar, practica el teu esport o afecció preferida. Sempre hi haurà temps per netejar la casa, per reparar la clau de l’aigua, etc

Ocupa’t primer de les pilotes de golf, les coses que realment t’importen.

Estableix les teves prioritats, la resta només és sorra.

Un dels estudiants va aixecar la mà i va preguntar què representava el cafè.El professor va somriure i va dir:

-Que bé que em facis aquesta pregunta!.

El cafè és per demostrar que encara que la teva vida sembli plena, sempre hi ha lloc per un parell de tasses de cafè amb un amic.

Aquesta entrada ha esta publicada en Bloc Santa Eugènia de Berga, Monogràfic. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.