Post setmana sense fum

Aquests dies en els nostres consultoris hi ha hagut una activitat específica en motiu de la setmana sense fum. Com a recordatori us volem informar que:el tabaquisme és la primera causa de pèrdua de salut i mort prematura i evitable en la nostra societat.

setmana-sense-fum2016-alta-001

Segons la OMS, l’epidèmia de tabaquisme mata cada any 5,4 milions de persones amb càncer de pulmó, cardiopaties i altres malalties. Si aquesta tendència es manté, l’any 2030, la xifra podria arribar a 8 milions de persones afectades anualment.

Cada any moren més de 50.000 persones a Espanya a  causa del consum de tabac i a Catalunya més de 8.000 persones major de 35 anys (16%), de les quals, entre 700 i 800 són a causa del tabaquisme passiu.

La meitat de les persones fumadores han perdut una mitjana de 20 anys de vida. El consum de tabac augmenta 10 vegades més el risc de patir càncer de pulmó, malaltia que provoca el 80-85% de les morts en els fumadors.

El tabaquisme és una malaltia crònica que segons dades de la OMS l’any 2009, tenia una prevalença en majors de 15 anys del 36% en homes i un 8% en dones. A l’Estat espanyol, segons l’Enquesta nacional de salut d’Espanya (ENSE) de 2009,  un 29,9% de la població major de 16 anys és fumadora. A Catalunya, segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya continua (ESCAc), l’any 2011 tres de cada deu persones de 15 anys són fumadores. La prevalença del consum de tabac de la població major de 15 anys és del 29,5%. La prevalença més elevada està entre els 25-44 anys i es redueix de forma important a partir dels 65 anys tant en homes com amb dones.

El tabac conté un nombre elevat de substàncies, més de 4.000, de les quals destaquen la Nicotina, responsable de la dependència física, el Quitrà i metalls, responsables de produir canvis en les cèl·lules, mutacions genètiques i malalties neoplàsiques i carcinògenes, el Monòxid de carboni, disminueix la capacitat de la sang per transportar oxigen produint malaltia vascular i coronària i Substàncies oxidants i irritants que actuen sobre les mucoses de l’arbre bronquial i els alvèols augmentant  el risc d’emfisema pulmonar.

Diversos estudis  han demostrat l’alta evidència en el benefici de deixar de fumar i la reducció de patologies respiratòries, cardiovasculars i oncològiques (càncer de pulmó, cavitat oral, faringe, laringe, esòfag, pàncrees, aparell urinari i cèrvix, entre altres).

Als 5 anys desprès de deixar de fumar, la probabilitat de patir càncer de boca, coll, esòfag o bufeta urinària, disminueix a la meitat. En el cas del càncer de pulmó és necessari ampliar el període a 10 anys.

L’enduriment de la llei antitabac ha propiciat una demanda creixent de usuaris que sol·liciten suport i  ajuda per afrontar la decisió de deixar de fumar.

Existeixen diverses estratègies motivacionals per influir en  aquesta decisió amb diferents resultats finals. D’una banda l’abordatge individual a la consulta de infermeria o mèdica i d’altra la estratègia grupal, on s’imparteix educació sanitària aprofitant la interacció entre els participants com a eina motivacional pel canvi.

La importància de l’acompanyament en tot el procés de deixar de fumar, per part dels professionals, és fonamental per augmentar l’índex d’èxit en aquesta decisió.

xapa-setmana-sense-fum

A l’EAP Santa Eugènia de Berga, des de l’any 2011,  realitzem periòdicament tallers per la deshabituació tabàquica pers tots els usuaris que estiguin motivats en l’abandonament de l’hàbit tabàquic. Aquesta es una activitat impulsada i liderada  des del col·lectiu d’infermeria de l’EAP implementant-se 3 tallers a l’any. En aquest moments hem realitzant el segon taller de l’any 2016 amb perspectives de mantenir en el futur aquesta activitat grupal preventiva.

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Bloc Santa Eugènia de Berga. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.