Doctor… i no em recepta un protector?

 

publicació_icsccEl Dr. Edmar Lastra, metge de família de l’EAP Vilanova del Camí, ens fa un petit article on parla sobre l’ús i l’abús dels protectors d’estómac que tant es demanen a consulta.

L’omeprazole pertany a la família de fàrmacs utilitzats per a pills-384846_960_720diverses afeccions que cursen amb acidesa estomacal, tals com la gastritis, les úlceres d’estómac, els problemes de reflux gastroesofàgic i, des de fa alguns anys, es prescriu com a protector gàstric per fer front a medicaments considerats agressius per a l’estómac.

El problema actual és l’excessiva “omeprazolització”. L’omeprazole és el segon principi actiu més prescrit al nostre país, després del paracetamol i per sobre de l’ibuprofèn (font: Diari El Mundo). I no és un problema només dels metges: pel fet que ser de venda lliure, també s’autoprescriu de manera excessiva.

El veritable perill d’aquest medicament és que la presa abusiva es converteix en un hàbit que porta moltes persones a prendre’l diàriament, gairebé per costum i sense conèixer els problemes de salut que poden derivar d’aquest abús. S’ha comprovat que l’ús perllongat d’aquest medicament i d’altres medicaments similars pot causar una manca de vitamina B12.

La vitamina B12 és present en la dieta en productes d’origen animal, com per exemple la carn, i per a la seva absorció requereix el bon funcionament de l’estómac, el pàncrees i l’intestí prim. L’àcid gàstric fa que aquesta vitamina s’alliberi dels aliments, cosa que permet que s’uneixi a certes proteïnes. Si l’àcid de l’estómac es redueix, com ocorre quan es prenen els protectors d’estómac, no es produeix l’absorció completa de la vitamina B12. Aquest dèficit perllongat de vitamina B12, si no es tracta, derivarà en múltiples problemes, com demència, dany neurològic, anèmia i altres complicacions.

L’anàlisi publicada en la revista Journal of the American Medical Association objectiva que les persones que van prendre diàriament un medicament del grup de l’omeprazole durant dos o més anys presentaven un 65% més de probabilitats de tenir nivells baixos de vitamina B12 que les que no havien ingerit aquests fàrmacs durant un període tan perllongat.

Però el missatge que es tradueix d’aquest estudi és que “si es prescriu una dosi alta d’aquesta medicació perquè hi ha molta cremor d’estómac, s’hauria de reduir tan aviat com es pugui, per exemple de 40 a 20 mil·ligrams, i deixar el tractament al cap d’un temps o almenys fer descansos, ja que amb això es recupera l’absorció de la vitamina B12”, apunta el Dr. Llisterri.

Des de la Societat Espanyola de Patologia Digestiva s’ha assenyalat que la conseqüència no és tant que no es puguin usar aquests fàrmacs (són extremadament segurs), sinó que cal utilitzar-los bé; és a dir, quan estiguin indicats.

El problema és l’ús excessiu, en pacients polimedicats, per a una protecció gàstrica que, moltes vegades, no és necessària. No obstant això, és un tipus de fàrmac molt receptat.

Finalment, els experts insisteixen que no cal confondre aquest tipus de fàrmacs amb altres denominats genèricament antiàcids, que serveixen per eliminar puntualment l’acidesa després d’una ingesta copiosa.

Aquesta entrada s'ha publicat en Apunt compartit, Bloc Santa Eugènia de Berga, Farmàcia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.