Ull durant la conducció!

Cada any, a Catalunya, més de 180.000 persones pateixen lesions  derivades dels accidents de trànsit. La majoria d’aquestes lesions es poden prevenir evitant la conducció sota els efectes de l’alcohol  i les drogues,  també la velocitat excessiva, i utilitzant un dispositiu de seguretat apropiat.

El Departament de Salut demana als conductors que extremin la prudència al volant  durant el nombre elevat de desplaçaments que es preveu que es faran per la festivitat del 15 d’agost, la majoria trajectes curts i per vies secundàries.

Davant d’aquesta situació, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) recomana als conductors que no consumeixin begudes alcohòliques ni altres substàncies que puguin alterar la seva capacitat per conduir. També els aconsella que consultin el metge o el personal d’infermeria si estan prenent alguna medicació o si pateixen alguna malaltia crònica, com la diabetis o l’epilèpsia, ja que algunes malalties i medicaments poden afectar la conducció de vehicles.

L’ASPCAT també posa l’accent a no deixar que el cansament i la son apareguin mentre es condueix. Recorda que cal aturar-se per descansar almenys un cop cada dues hores i davant de qualsevol sensació de son. A més, també aconsella evitar tot allò que pot distreure la conducció, com fumar, parlar pel mòbil, manipular el GPS o els aparells de música.

D’altra banda, l’ASPCAT també subratlla la importància d’utilitzar sempre elements de seguretat durant tots els desplaçaments, ja sigui el casc homologat per als usuaris de vehicles de dues rodes com motocicletes, ciclomotors i bicicletes, o el cinturó de seguretat per a tots els ocupants dels automòbils. En el cas dels infants  amb una alçada inferior a 1,35 metres han d’utilitzar sempre un sistema de retenció infantil, homologat i apropiat per al seu pes. I, a partir d’1,35 metres d’alçada, poden utilitzar el cinturó de seguretat, sempre que quedi correctament situat damunt l’espatlla i la pelvis.

La persona que porta el cotxe no està de vacances mentre condueix. I els passatgers col·laboren amb el conductor per arribar sa i estalvi al destí.

Aquesta entrada ha esta publicada en Consells. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.