Banya’t amb seguretat per poder gaudir de l’estiu

L’estiu és l’època de l’any que més convida a fer activitats a l’aire lliure. Passejades, caminades, sortides amb bicicleta, etc  però  l’estrella és l’aigua; platges, piscines, rius, embassaments.

Ja fa dies que fa calor i aquests llocs s’omplen de gent per tal de refrescar-se, fer activitat física  i passar una bona estona.  Els nens són el col·lectiu més vulnerable i l’Agencia de Salut Pública de Catalunya recorda alguns consells per poder gaudir del bany amb salut.

  1. Ensenyeu els infants a nedar
  2. Assegureu-vos que una persona adulta  responsable vetlli constantment per la seguretat dels infants mentre es banyin o juguin a prop de l’aigua. Els infants més petits estan exposats al risc d’ofegar-se encara que sàpiguen nedar.
  3. Assegureu-vos que els infants que no saben nedar duguin posat un dispositiu (armilla, bombolleta, etc.) adaptat a cada edat, que n’afavoreixi la flotabilitat i que ajudi a mantenir el cap fora de l’aigua en cas que hi caiguin. No confieu la seguretat dels infants a les joguines inflables.
  4. Eviteu que els infants i els adolescents juguin a donar-se empentes a la vora de la piscina, a saltar l’un per sobre de l’altre, a enfonsar-se, a tirar-se en cadena pels tobogans, etc., i feu que respectin les normes de seguretat de les instal·lacions.
  5. Si a la vostra llar disposeu d’una piscina privada, instal·leu-hi una tanca protectora al voltant, de manera que els infants no hi puguin accedir sense anar acompanyats d’una persona adulta.
  6. Quan nedeu, feu-ho sempre en companyia d’altres persones. Sempre que sigui possible, banyeu-vos en llocs on hi hagi socorristes.
  7. No us banyeu si hi ha bandera vermella, i respecteu sempre els advertiments dels socorristes.
  8. Eviteu consumir begudes alcohòliques abans de ficar-vos a l’aigua o mentre hi sou navegant o o practicant esports aquàtics. No consumiu begudes alcoh òliques mentre estigueu vigilant el bany dels infants.
  9. No entreu de cop a l’aigua la primera vegada que us banyeu, després de menjar, d’haver pres molta estona el sol o d’haver fet un exercici físic intens. Sortiu immediatament de l’aigua en cas d’indisposició.
  10. Si patiu qualsevol malaltia, i especialment si teniu una malaltia cardíaca o circulatòria, consulteu el metge sobre la idoneïtat de la pràctica del bany, i la natació o altres activitats aquàtiques.

El recordatori d’aquestes recomanacions pretén fer disminuir el nombre d’actuacions per risc d’ofegament d’infants i adults que du a terme el SEM (servei d’emergències mèdiques de Catalunya.

Aquesta entrada ha esta publicada en Consells. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.