El cavall com a eina terapèutica

Pub_ICSCCEls cavalls són animals forts i valents que normalment s’utilitzen per cavalcar i per altres disciplines, com els raids, la doma o el salt. El fet de muntar a cavall pot tenir també una finalitat terapèutica. La Thaïs Serrà Rigol, metgessa de família de l’EAP Santa Eugènia de Berga, ens en parla.

Hi ha diverses tècniques, en què l’element central és el cavall, que l’utilitzen per afavorir la rehabilitació i la reeducació de persones que presenten diferents tipus de discapacitat.

Hi ha tres modalitats:

cavallLa hipoteràpia: adreçada a aquelles persones que, per la greu discapacitat física i/o cognitiva que presenten, no poden fer pràcticament cap acció directa dirigida al cavall. Les persones participen en l’activitat de forma passiva. Consisteix a aprofitar els moviments tridimensionals, regulars i rítmics del cavall per estimular els músculs i les articulacions. Quan el cavall va al pas transmet un moviment pelvià, que és el mateix patró de moviment que té la marxa humana. A més a més, el contacte amb el cavall aporta beneficis terapèutics de tipus cognitiu, comunicatiu i de personalitat.

D’aquesta teràpia, se’n poden beneficiar persones amb dany cerebral adquirit, hemiplegia, paràlisi cerebral, accident cerebrovascular, atàxies, distonies musculars, esclerosi múltiple, Parkinson, retard psicomotor, lesions medul·lars, etc.

L’equitació terapèutica: adreçada a les persones que poden fer alguna acció dirigida al cavall, ja sigui treballant en la neteja i la preparació del cavall o cavalcant. Aquesta teràpia augmenta la motivació, estimula l’afectivitat, millora l’atenció i la concentració, estimula la sensibilitat tàctil, visual, auditiva i olfactiva, ajuda a l’aprenentatge pautat d’accions i augmenta la capacitat d’independència.

Se’n poden beneficiar persones amb síndrome de Down, autisme, hiperactivitat, discapacitat intel.lectual, dificultats d’aprenentatge, síndrome de Rett, fracàs escolar, etc.

La hipoteràpia social: dirigida a aquelles persones que es troben en una situació que els genera problemes d’adaptació social. La teràpia les ajuda a superar els seus conflictes i, així, a integrar-se de forma normalitzada en la societat.

Se’n poden beneficiar persones amb addiccions, depressions, ansietat, agressivitat, nerviosisme, estrès, timidesa, insomni, trastorns alimentaris, problemes d’aprenentatge i comunicació, etc.

Aquestes teràpies ofereixen un ventall molt ampli de possibilitats a persones amb problemes físics, psíquics, sensorials i de comportament. El fet d’oferir-los l’oportunitat de muntar a cavall per fer rehabilitació o reeducació, no és només oferir-los una teràpia: és donar-los la possibilitat de fer una vida diferent, que permeti que floreixi en el seu interior l’alegria i les ganes de viure.

Aquesta entrada ha esta publicada en Publicació compartida. ICS Catalunya Central. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.