La salut bucodental en nadons

Pub_ICSCCEls Equips d’Atenció Primària ofereixen atenció odontològica. L’odontòloga l’EAP Alt Berguedà, Cristina Graner Jordana, ens dóna uns consells per tenir cura de les dents dels nostres infants des del primer dia.

La càries infantil o càries precoç de la infància és cada vegada més freqüent. Per això, les mesures d’educació i de prevenció s’han d’iniciar des de ben aviat. Un bon moment per començar l’educació en salut oral és durant l’embaràs. Durant els primers dies de vida d’un nadó, per als pares, tot són dubtes. Com abans coneguin totes les tècniques i trucs per tenir-ne cura, millor.

Imatge de www.morguefile.com

La primera visita a l’odontopediatre es recomana que es faci durant el primer any de vida. Avui dia la càries és una malaltia 100% previsible si es coneixen les mesures per evitar-la i les estratègies per detenir-la. Malgrat això, segueix sent l’afectació crònica més freqüent en la població mundial.

La càries en la dentició temporal és un problema seriós i que té greus repercussions en la salut general de l’infant (infeccions, dolor, pèrdua de gana i pes, entre altres), a més a més, està directament relacionada amb les càries en les dents definitives. Si les dents de llet erupcionen al volant dels sis mesos d’edat i l’atenció odontològica comença com a molt aviat als 3 anys, el nen durant dos anys i mig té dents però no té la cobertura i el control d’un professional en aquest aspecte.

Guia de salut oral per a nadons:

Lactància materna: cal no allargar-la fins més enllà del sisè mes de vida, moment en el qual sol aparèixer la primera dent temporal. A partir d’aleshores es recomana espaiar les preses nocturnes i netejar les dents després de cada menjada. Si el nen es queda adormit mentre s’alimenta, caldrà que li netegem les dents abans de ficar-lo al llit.

Biberó: es recomana no afegir-hi cap tipus de sucre o edulcorant. Després de l’erupció de la primera dent s’hauria de deixar la presa nocturna del biberó i caldria assegurar-nos que l’infant dorm amb la boca neta. Durant el son, la salivació disminueix i, en conseqüència, es redueix també la protecció dental contra la càries.

boca i respall de dents

Foto de xornalcerto a Flickr. CC BY 2.0

Transmissió bacteriana mare-fill: molts estudis científics indiquen com a motiu de la colonització precoç de la boca del nen pel bacteri causant de la càries, Streptococcus mutans, la transmissió a través de la saliva dels adults. Eviteu compartir culleres i raspalls de dents amb els nens, fer-los petons a la boca, netejar els xumets amb saliva, o bufar els aliments. Aquestes accions tan habituals afavoreixen la transmissió bacteriana als infants.

Xumet: ha de ser anatòmic i s’ha de començar a deixar a partir dels 12 mesos. La llengua té un paper fonamental en el creixement ossi dels nens. La interposició d’un xumet entre la llengua i el paladar evita el creixement del maxil·lar superior en amplada i afavoreix les maloclusions (és a dir, la posició alterada de les dents i, a vegades, també les
deformacions dels ossos maxil·lars). Així, caldria reservar-ne l’ús per a moments d’ansietat o son i retirar-lo tan aviat com sigui possible. Es recomana abandonar el xumet quan erupcionen els molars temporals, és a dir, als dos anys com a màxim.

Dieta: es recomana no oferir sucres refinats abans dels dos anys. Cal evitar picar aliments entre àpats i es desaconsella la utilització de mel o d’altres edulcorants per tal que el nadó es relaxi i s’adormi.

Higiene oral: s’inicia amb l’erupció de la primera dent, al voltant dels sis mesos d’edat. Utilitzarem raspalls especials, de silicona i en forma de didal, i sense dentifrici. La pasta de dents la reservarem per més endavant, sempre en quantitats molt petites (s’aconsella que siguin de la mida d’un pèsol), i amb el raspall sec. El raspallat sempre ha de ser supervisat per un adult fins que el nen sigui prou autònom i capaç de fer-lo servir correctament (cap a l’edat de 6 o 7 anys).

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc Santa Eugènia de Berga, Publicació compartida. ICS Catalunya Central i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.