Primer contate mare-nounat: pell amb pell

El mètode pell amb pell, també anomenat mètode cangur, consisteix en col·locar el nadó en contacte amb la pell de la mare immediatament després del part, en un temps no inferior a dues hores.

L’Anabel Mayos Fernández i la Raquel Moreno Iglesias, llevadores de l’EAP de Santa Eugènia de Berga, ens han explicat en què consisteix aquesta tècnica i quins beneficis aporten a la mare i al nadó.

Quins beneficis principals proporciona aquest mètode?

– Aquest primer contacte afavoreix els vincles entre la mare i el nadó. Agafar, tocar, mirar als ulls proporciona les conductes afectives de la mare cap als nadons.

–  El nounat es recupera de l’estrès del part i així redueix el temps del plor.

– Ajuda també a regular la temperatura, el ritme cardíac, la respiració  i els nivells de glucosa del nadó.

–  Facilita la lactància materna precoç ja que comença a succionar el pit de la mare quan se sent preparat, cosa que facilitant una lactància duradora i amb èxit.

Ens els darrers anys, científics i investigadors com el Dr. Nils Bergman, expert en neurociència perinatal, corroboren l’èxit d’aquesta tècnica i van més enllà dels beneficis físics i afectius de la mare i el nadó. Conclou que els mils primers minuts de vida, al voltant de les 17 hores, determinen la salut i el desenvolupament per tota la vida. La separació mare-nadó després del part i durant aquest període crític crea un estrès tòxic que provoca canvis hormonals, metabòlics i cognitius.

En definitiva, el contacte estret entre la mare i el seu nadó és la norma biològica de l’espècie humana. Històricament ha aportat protecció, calor, estimulació social i afectiva i nutrició al lactant. Per tant, entre tots, família, professionals sanitaris i tota la societat en general hem d’afavorir que tota mare i nadó pugui gaudir de aquesta primera experiència, única i irrepetible.

Per saber-ne més:

Los mil primeros minutos de vida determinan la existencia. La Vanguardia, 3 abril 2014.

Aquesta entrada s'ha publicat en Anunci del mes i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.