Per a què serveix la crioteràpia?

La doctora Emma Gabarre Iglesias, metge de família de Calldetenes, explica que la crioteràpia és una tècnica que fa servir el fred per tractar lesions, principalment a la pell, ja que les cèl·lules i moltes lesions són sensibles a la temperatura ; moren quan entren en contacte amb fred extrem.

En medicina fem servir principalment el nitrogen líquid, que té una temperatura d’ebullició (o sigui, quan el nitrogen passa de líquid a gas) de -196ºC. Recordeu: la temperatura d’ebullició de l’aigua és de +100ºC, quasi 300 graus de diferencia amb el nitrogen. És un producte barat, però difícil d’emmagatzemar, ja que es s’evapora molt ràpidament (una bombona de 10 litres, encara que no s’usi, es buida sola aproximadament en 1 mes). Per aplicar-lo es necessita un dipòsit especial que funciona com  un sifó, que s’anomena pistola. Fins fa uns anys només en disposaven els dermatòlegs dels hospitals, però actualment s’ha estès el seu ús i la majoria de consultoris d’Atenció Primària en disposem.

Els dermatòlegs la fan servir per tractar múltiples lesions, tant malignes com benignes, en canvi, els metges de família la usem només per tractar lesions benignes de pell, principalment berrugues, acrocordons i ceratosis seborreiques. Són lesions molt freqüents de pell, que no malignitzen mai, però que moltes vegades molesten al pacient, bé per tamany, localització o per causa estètica. No totes les lesions que tenim són d’aquests tipus encara que a nosaltres ens semblin berrugues. És molt important un diagnòstic acurat de la lesió abans de tractar-la i això només ho pot fer un metge o infermera que tingui experiència en dermatologia.

Els avantatges de tractar amb fred aquestes lesions és que en la majoria de casos no deixa cicatriu. Per aconseguir això, sempre recomanem als pacients no tractar-se les lesions amb crioteràpia en zones exposades al sol des del mes de maig/juny a setembre/octubre, ja que qualsevol cicatriu pot quedar més fosca si està exposada al sol i, per tant, es veurà més.

Si teniu alguna lesió a la pell que creieu que pot ser tractada amb aquesta tècnica només cal que us adreceu al vostre metge de família, ell sabrà diagnosticar i recomanar el millor tractament en el vostre cas. Tots els consultoris de la nostra zona disposem de nitrogen com a mínim un dia per setmana.

Aquesta entrada s'ha publicat en Anunci del mes i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.