Dia Mundial de la Tuberculosi. Quan la vista és a les teves mans.

Pub_ICSCCAvui us presentem una nova col·laboració de Joan Pau Millet en aquest blog. Com en la seva entrada anterior, combina amb habilitat les seves facetes d’escriptor i d’investigador, amb la voluntat de conscienciar la ciutadania que la tuberculosi és una malaltia present a la nostra societat. En aquesta ocasió ho fa a través d’un bell relat viscut en primera persona seguit d’un resum de la situació de la tuberculosi.

________________________________________________________________

QuanlavistasJa són dos quarts de sis de la tarda i a les Consultes Externes de Tuberculosi d’aquest petit hospital de districte en ple cor del sud de l’Índia, gairebé no hi queda ningú. Passejo per la sala d’espera, ara tranquil·la, quasi desolada. Davant meu, dos nens asseguts, balancegen els peus tot taral·lejant una cançó al ritme de les seves estossegades.

No crec que tinguin més de sis anys i semblen estar completament sols. Em sento irremeiablement atret cap a ells i em dirigeixo al seient lliure que queda entre els dos. Sense dubte, han notat la meva presència… M’acomodo al seu costat i cap d’ells es gira per mirar-me, però no importa. Instintivament, agafen alhora, amb una sensibilitat i delicadesa pròpia dels àngels, cadascuna de les meves nues mans. Sense jo esperar-ho, acompanyats d’un còmode silenci entre els tres, les comencen a acaronar d’una manera tan especial que m’esgarrifa… Pell contra pell, mà contra mà, dits contra dits… en definitiva, rostre contra rostre. Aquesta oposició, no ens enfronta sinó que ens apropa fins a confondre’ns. Tot i la diferència òbvia de mida i color, les nostres mans és com si es fonguessin en una. Els miro i em miren. Els veig i em veuen. És just en aquests moments quan me n’adono que cap dels dos nens ha vist mai la llum del sol, ni un capvespre rogent, ni ha gaudit de l’espectacle d’un cel estrellat o de la imatge d’una lluna plena, simplement, perquè són cecs. Em sorprenc quan, finalment, em miren i em somriuen perquè me n’adono que m’estan veient. Pot ser aquests petits amb tuberculosi no hi veuen, però, sense dubte, han après a mirar la gent com ningú no ho fa.

Joan Pau Millet (@JoanPauMillet) és Metge Urgències a l’ACUT Bages i treballa a la Unitat de Suport a la Recerca de la Gerència Territorial Catalunya Central. Treballa al Servei d’Epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i a la Unitat d’Investigació en Tuberculosi de Barcelona (UiTB), i forma part del Consorcio de Investigación Biomédica de Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP).

________________________________________________________________

Cada any, 8,5 milions de persones al món emmalalteixen de tuberculosi (TB) i es calcula que en moren, aproximadament, 1,3 milions de pacients. Encara que la majoria de casos es troben a països de l’Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina, no oblidem que és present a tots el països, rics i empobrits, especialment a les zones socioeconòmicament més desafavorides de les grans ciutats. Apart dels malalts, un terç de la població mundial està infectada i, per tant, té el risc de desenvolupar la malaltia. Per combatre-la calen no només mitjans econòmics, sinó sobretot un compromís polític real arreu que doti de

Font: WHO Report

Catalunya_gràfica

Font: Informe anual 2011 Generalitat de Catalunya

mitjans humans i econòmics suficients la recerca i els programes de control. Hauríem de mantenir tots plegats els ulls ben oberts davant la malaltia, atès que tot i les millores en el control de la TB, la seva incidència segueix sent un preu massa alt per una malaltia que es pot diagnosticar i tractar de forma eficient, si es té en compte. Per diagnosticar-la al més aviat possible, l’actuació dels serveis d’urgències i de l’atenció primària és fonamental. Completar el tractament correctament evita no només la propagació de la malaltia, sinó també la creació de resistències als medicaments i l’aparició de recaigudes. El lema de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a aquest Dia Mundial de la Tuberculosi és: “Acabem amb la TB durant la nostra generació”. Això només serà possible amb l’esforç sumat de tothom: aquesta és una crida a l’esperança davant de xifres tan crues com reals.

Referències:

 
Aquesta entrada s'ha publicat en Publicació compartida. ICS Catalunya Central i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.