La Maria no està malalta

En Pere va morir fa una setmana. Avui ve a la consulta la Maria, la seva vídua. Té tres filles que se l’estimen molt. I, precisament per això, no poden suportar veure que plora.

“Em diuen que això no pot ser. Que agafaré una depressió. Que m’hauria de medicar. Que no em convé estar-me sola a casa. Però… és que allò és casa meva! A mi no em sembla que em passi res, només que trobo a faltar en Pere. Encara hi ha estones que no me’n sé avenir. Han estat més de 40 anys junts. Ja veu, doctora, tota una vida”.

La Maria no sap que la seva filla gran ja em va trucar el dia del funeral, per veure si la mare “podia prendre alguna cosa per estar més tranqui-la”. Però la Maria no està nerviosa, ni deprimida, ni malalta. Està de dol. Nota un buit dins seu impossible d’omplir, però amb el que, si entre tots l’ajudem, aprendrà a conviure. Poc la poden ajudar les pastilles, al contrari. La Maria necessita espai per plorar, necessita poder triar quan vol companyia i quan no, necessita poder acceptar la realitat per tirar endavant.

I tot aquest procés vol temps, molt de temps. I la farà patir, d’això en podem estar segurs. Ella ho sap, i jo miraré d’ajudar-la a explicar-ho a les filles. Perquè si la sobreprotegim, si amaguem el dolor com si fos una ferida que cura en fals, no serà capaç de trobar la fortalesa per superar la mort d’en Pere.

Som una societat que va massa de pressa. Hem d’aconseguir tot el que volem, de manera immediata i amb el mínim esforç. No tolerem el patiment, ni volem mai un no per resposta. Per això tenim tendència a convertir en malaltia situacions com el dol, la soledat, la timidesa, l’angoixa en moments difícils, la por a la mort, la mandra de tornar a la feina després de les vacances, la pèrdua de cabell o de potència sexual amb la vellesa, o les molèsties pròpies de la menopausa. Totes aquestes, i unes quantes més, formen part de la vida mateixa. I creen malestar, fins i tot patiment. I ens poden fer veure l’ampolla mig buida en comptes de mig plena. I només es poden superar amb els nostres recursos personals i demanant ajuda als que ens envolten. Però no en forma de pastilla miraculosa, sinó de respecte i de ganes d’escoltar i acompanyar.

Beatriz Barragán Camín
Metgessa de família
Consultori de Taradell
EAP Santa Eugènia de Berga

Aquesta entrada ha esta publicada en Anunci del mes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.