Anem a l’hortet

Les troballes arqueològiques fetes en diferents períodes a jaciments on ara es situen Síria i l’Iraq evidencien que fa uns 7000 anys  l’ordi possiblement era el primer aliment que els homes van aprendre a cultivar. Aquest cereal va ser domesticat des dels prats i boscos i l’aproparen a les seves vivendes per així aconseguir més i millors provisions.

Des d’aleshores, tots els pobles i civilitzacions han anat ampliant els seus cultius tan per alimentar-se ells com per a donar menjar als animals que també, amb el pas dels anys, han anat domesticant.

Així ara podem alimentar-nos de fruites, verdures, llegums i cereals que al llarg dels segles hem anat introduint als nostres cultius segons climatologia i hàbits alimentaris o culturals. Hem après a plantar, cuidar, recollir, cuinar i conservar tots aquests aliments. Aquests cultius també ens serveixen, tal com hem dit abans, per alimentar als animals que després seran un complement molt important per a la nostra dieta.

Encara que no ens ho sembli, en el nostre continent, coneixem des de fa molt pocs anys (segle XVI aproximadament, anys 1500 dC) els tomàquets i sobretot les patates que ara són d’ús quotidià i que ens han estalviat èpoques de grans mortalitats per culpa de la fam, com passava abans de la introducció d’aquests aliments a la nostra dieta.

Des d’aquí us volia animar i engrescar perquè proveu de plantar unes llavors ja sigui al jardí, al costat de les vostres boniques flors o en una torratxeta o si podeu tenir un hortet dels de sempre o dels que ara són tan populars: els horts urbans. Als nens els agradarà molt descobrir com neixen les plantes i també podran cuidar, collir i menjar el què planteu junts.

I si ja no sou tant nens descobrireu que tot el què colliu, potser de vista no és tant bonic com a les botigues, però els gustos i les textures de tot el què haureu plantat i recollit a casa serà molt millor ja que ho tindreu de molta, molta proximitat i no haurà perdut res pel camí.

Dolors Molas Puigvila
Auxiliar Administrativa
Consultori de St. Julià de Vilatorta
EAP Santa Eugènia de Berga

Aquesta entrada s'ha publicat en Anunci del mes i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.