L’anunci del mes: Les ferides, tapades o destapades?

Tota la vida hem sentit la  següent frase: “Les ferides a l’aire curen abans”. Això és cert o és un fals mite?

Segurament, per sorpresa de molts, és un dels múltiples falsos mites que corren pel carrer i no tenen un bon fonament.

Els diferents estudis que s’han fet, l’evolució del material per curar ferides i la nostra experiència diària, fa que mica a mica anem canviant les idees que fins ara teníem tan clares.

La pell és l’òrgan amb  més extensió del cos, és una gran manta que ens envolta i ens protegeix de les agressions que venen de  l’exterior. En el moment que aquest embolcall es trenca, apareix una ferida i, per tant, queda una porta oberta que facilita l’entrada dels microbis en el nostre organisme.

Les ferides necessiten una temperatura adequada i unes condicions d’humitat que ajuden a créixer el teixit nou. Una ferida  exposada a l’aire augmenta el risc d’infecció i exposada al sol afavoreix  la sequedat i una cicatriu posterior envermellida i més marcada.

Cada vegada que obrim i tornem a tancar una ferida, aquesta tarda  entre 4 i 6 hores en assolir  la temperatura idònia perquè comenci de nou tot el procés de curació.

Si mantenim les ferides a l’aire potenciem que es produeixi una crosta molt engruixida que només fa de tap de la lesió i per tant limita la seva curació. No sabem què hi ha sota, no sabem si és profunda o si s’ha contaminat. El que si sabem és que si no es produeix aquesta crosta, curarem abans aquesta  ferida.

Sabem  quin és el procés que fa una ferida des del moment que es produeix?

En el mateix moment que es produeix una ferida, ja comença la coagulació, és a dir, després de realitzar una  compressió, la ferida deixa de sagnar.

Tot seguit començarà la fase de neteja de la ferida, cal eliminar tots els residus i el teixit mort o desvitalitzat. Aquesta és una de les parts més importants perquè fins que la superfície de la lesió no estigui neta, no estarà preparada per poder començar la fase de creixement, en la qual comença a aparèixer el teixit nou.

A continuació s’iniciarà  la fase de cicatrització o, el que és el mateix, “fer pell”.

I finalitzarà tot el procés, amb la fase maduració i remodelació de la ferida per aconseguir una pell forta.

Quan una ferida està tancada, la pell nova que s’ha format és molt dèbil i tendre i, per tant, cal hidratar-la amb crema hidratant o olis especials per tal de protegir-la i enfortir-la.

D’altra banda, si hem d’exposar aquesta ferida al sol, caldrà sempre posar crema solar amb protecció total,  ja que els raigs ultraviolats del sol assequen i poden deixar una cicatriu molt envermellida, dura i lletja.

Si teniu algun dubte sobre una ferida que us hagueu fet, consulteu amb la vostra infermera/er  de referència, que segur que us ajudarà a resoldre’l de forma ràpida i eficaç.

Salut!

Magda Tarrés Nogués
Infermera (Consultori Calldetenes)
EAP Santa Eugènia de Berga

Aquesta entrada s'ha publicat en Anunci del mes i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.