Parlem de comunicació

No hi ha una manera millor de comunicar-se que cara a cara, mirada amb mirada. Això però, no és fàcil. Entrecreuar-se la mirada i mantenir-la mentre l’altre et parla és un privilegi d’unes poques relacions.
Potser per això, ja fa segles, es van inventar les cartes, escrites amb la voluntat d’arribar a l’altre, però sense la seguretat d’aconseguir-ho al començament, o amb la certesa que arribarien massa tard després. Desprès, el telèfon permetia fer servir la paraula i el diàleg interactiu, però té un greu inconvenient: qui efectua la trucada ho pot fer quan està en disposició de parlar, en canvi, qui la rep, pot estar ocupat en alguna altra cosa que no li faciliti la predisposició adequada per comunicar-se. El telèfon és un instrument fantàstic per concertar una cita, fer-se una confidència breu, malgrat la seva condició d’immediata connexió, no cobreix totes les necessitats de comunicació. La paraula escrita té la capacitat de perdurar. Per això els nous sistemes de comunicació, com el correu electrònic, SMS, WhatsApp tenen cada vegada més adeptes. Tots ells faciliten la comunicació de manera immediata amb qui es vol amb la certesa que s’arribarà a l’altre i que podrà llegir el missatge i contestar-lo quan li plagui.
Sense deixar de reivindicar que la millor manera de comunicar-se i la més genuïna és la que s’estableix persona a persona, creiem que ens hem enriquit amb aportacions tecnològiques que permeten posar-se en contacte amb qui seria impossible fer-ho sense aquests mitjans.
Tot el que sigui facilitar la comunicació és positiu, però deixa de ser-ho quan substitueix la relació interpersonal. Els complements no han de substituir allò que és essencial .

GiS Taradell
EAP Santa Eugènia de Berga

Aquesta entrada s'ha publicat en Anunci del mes i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.