L’anunci del mes. Remeis populars

LOLA, PEPETA I BARTOMEU (SEB) 300509Aquest petit recull de remeis populars, és fruit d’unes entrevistes força informals i unes sortides amb unes santaeugenenques i santaeugenencs, durant els anys 2008 i 2009. La memòria d’un coneixement sobre remeis populars, remeis casolans referits a la medicina popular es va esborrant lenta però inexorablement en el temps, com tantes altres disciplines populars. Quatre persones que viuen a Santa Eugènia de Berga han estat les peces clau ajudant a perpetuar aquesta memòria. Tot i que la transmissió escrita no és la forma habitual de transvasament de coneixement d’avis i pares a fills i nets, en l’actualitat hem de recórrer a la escriptura, per deixar aquest testimoni a futures generacions. Ha estat un veritable plaer poder escoltar, viure i aprendre amb ells. Ens han brindat l’oportunitat de contribuir, amb les seves aportacions, a la recuperació de la nostra història i identitat. Amb aquest recull, de ben segur que contribuirà a retrobar-nos. Bartomeu, Lola, Mariano, Montserrat i Pepeta, us agraïm la confiança d’aquest gran llegat, gràcies!

Us presentem una petita pinzellada dels seus remeis, en aquest cas són els que fan referència als constipats, tos i pulmonies:

La doradella (Ceterach officinarum), la Montserrat la fa servir pels constipats i refredats. La flor de tei (Tilia spp.) va bé pel constipat (Montserrat).

La Lola i en Bartomeu ens diuen que el vi de soguer (Sambucus nigra) va bé pel constipat, pel pit i per la tos. Cal prendre’n tres cullerades, al matí, migdia i vespre.

L’essència de romaní (Rosmarinus officinalis) va bé pel constipat (Bartomeu). Pel constipat es pot copsar els bafus preparant una bona olla d’herbes, entre les que hi posarem entre altres, la farigola (Thymus vulgaris) (Lola).

Pel constipat també podrem agafar sagí, greix de porc, que és ranci; una espardenya que posarem a la vora del foc ben calenta o amb un drap de llana ben calent i ens el posarem al pit. El sagí es pot assecar i guardar per un altre dia. També se’n poden fer bafos i copsar aquella calor (Lola i Bartomeu).

Per les pulmonies, untar-se amb oli de llangardaix el pit. Es pot fer servir “pegat” de merda de vaca i aplicat vàries vegades (Bartomeu). O també, pell calenta de conill posada al costat (Lola).

El xarop de pi va bé pels constipats (Bartomeu).

De ben segur que alguns de vosaltres té a la memòria remeis i experiències per explicar, fins i tot potser té una farmaciola particular. Us convidem i us animem a que aquest tresor sigui recollit, escoltat, compartit. Ens posem a la vostra disposició si ens brindeu la oportunitat de poder-vos escoltar i aprendre. Si és així, podeu utilitzar la bústia del blog per fer-nos arribar les vostres aportacions.

Eva Casassas
GIS EAP Santa Eugènia de Berga

Aquesta entrada s'ha publicat en Anunci del mes i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.