La salut i l’estil de vida

El nostre grau de salut està relacionat amb l’estil de vida de la societat on vivim. Per millorar-lo caldrà fer canvis allà on siguin possibles. Hi ha factors que depenen directament de les nostres accions i decisions. Les podem treballar personalment i aconseguir uns efectes positius de manera més immediata i més directa sobre la nostra salut.

Quan és desitjable fer un canvi de comportament, hem de reconèixer la necessitat que s’amaga al darrere i cal trobar la manera de modificar-lo per satisfer-la.
Per ser actor del propi canvi, cal plantejar-se la necessitat i els objectius per a aconseguir-ho. Aquest objectiu l’hem de tenir molt clar per portar-lo a terme. S’ha de tenir una bona informació i la destresa suficient per desenvolupar les tasques necessàries. També caldrà fer un treball personal per conèixer qui som, les preferències que tenim i on volem arribar. El desenvolupament de la nostra consciència mitjançant la meditació és clau per tenir clara la conducta a seguir. Caldrà una comunicació amb nosaltres mateixos en un lloc còmode i sense distraccions, que ens permeti meditar.

La meditació és una comunicació i a la vegada un coneixement que va més enllà del que pensem i sentim. És necessària per fer canvis vitals que d’altra manera no semblen possibles. Hi ha cultures amb més tradició que fan ús d’aquesta comunicació i les persones que la practiquen gaudeixen dels seus beneficis. La intel·ligència, l’educació i el coneixement no són suficients per mantenir un canvi d’hàbits. Ha de haver-hi un compromís que requereix esforç i perseverança, és a dir, un propòsit íntim que farà duradora i permanent l’energia necessària.La persona, com a ésser viu, fa un procés de desenvolupament biològic. El cervell va creixent en mida, però també augmenta progressivament la consciència que es desenvolupa al marge de religions i filosofies. La consciència serveix per tenir una visió imparcial i neutre de tot. Gràcies a ella percebem la nostra realitat corporal i la realitat d’existir i experimentar pels sentits. És una visió i una percepció universal a la que tots podem arribar. Ens ajuda a mantenir l’acció en els processos evolutius, creatius i canvi de la vida.

La força física, i la psíquica, la voluntat, el coneixement i la consciència plena, ens porten a estils de vida saludables.

La millora de la salut és possible si tu vols.

Esther Caballé
Infermera
Àrea Bàsica de Salut de Santa Eugènia de Berga

Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc Santa Eugènia de Berga i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.