Penseu que fer-vos una revisió general o xequeo pot ser beneficiós?

Fa pocs dies ha sortit publicada una revisió molt ben feta d’aquest tema amb els següents resultats:

No s’han trobat efectes beneficiosos de les revisions de salut generals en termes de malaltia, hospitalització, incapacitat, preocupació, visites mèdiques addicionals o absentisme laboral.

Els autors conclouen que les revisions generals de salut en adults no van reduir la morbiditat o la mortalitat, ni general ni per causes cardiovasculars o càncer, tot i que va augmentar el nombre de nous diagnòstics.

El que sí hi ha evidència que produeixen aquestes revisions és iatrogènia: persones que no pateixen cap símptoma ni signe passen ,després dels descobriments d’aquestes revisions , a ser considerades com a malalts, sovint crònics, amb l’impacte psicològic i en la qualitat de vida que això suposa.
Els tractaments a què se’ls sotmet tenen molts, i alguns molt greus, efectes adversos.

Tant els tractaments com la cascada de noves proves diagnòstiques i de control a les que se sotmet a aquestes persones suposen una despesa i un consum de recursos molt importants. Recursos que segons els resultats d’aquesta revisió, no produeix beneficis en salut sinó problemes, i que podrien haver estat utilitzats en altres activitats de beneficis ben coneguts.

Per llegir la revisió sencera:
Chequeos generales de salud en adultos: no hay evidencia de que sean útiles pero pueden ocasionar iatrogenia. Revisión Cochrane

Dra. Rosa Maria Salla
Metgessa de família de l’EAP Santa Eugènia de Berga

Aquesta entrada ha esta publicada en Anunci del mes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.