Leucèmia i donació de medul·la òssia

La Leucèmia és un tipus de malaltia maligna de la sang que comporta un creixement descontrolat de glòbuls blancs en la medul·la òssia, i n’hi ha de diversos tipus. Per desgràcia, la leucèmia, avui dia, no és una malaltia evitable, no es pot prevenir.

El diagnòstic de la leucèmia és un cop dur per la persona afectada, i també per la gent que envolta al malalt. Cal tenir en compte que el tractament de la malaltia és molt complex i molt dur, no nomes a nivell físic, sinó també a nivell psicològic, emocional i social.

A nivell psicològic, la família veu com pateix el malalt i el malalt veu com pateix la família.

A nivell emocional, l’angoixa del no saber què passarà, la por al tractament, són sentiments que afecten a totes les persones que envolten al malalt, pares, avis, parella, fills, amics… es una malaltia de família, que la pateix i la malviu tothom

A nivell social el canvi de vida és radical, entrades i sortides d’hospitals, visites mèdiques, despeses econòmiques no cobertes per la seguretat social, en el cas dels joves, no es pot fer una vida adolescent com al resta de companys, o cal deixar els estudis de banda durant una bona temporada, en el cas dels infants generalment un dels pares ha de deixar de treballar per poder atendre a l’infant afectat i en el cas dels adults la baixa laboral que comporta fer aquest tractament.

Imatge de la Fundació Josep Carreras

El tractament mèdic a part de dur, també és complex. Els tractaments poden variar segons la persona però poden ser quimioteràpia oral o intravenosa; radioteràpia, transfusions sanguínies, antibiòtics…. i també el transplantament de medul·la òssia o de sang del cordó umbilical.

Imatge de la Fundació Josep Carreras

Com funciona el transplantament de medul·la òssia?

La medul·la òssia del malalt, que produeix cèl·lules malignes es destruïda amb diferents fàrmacs i es substitueix per medul·la sana procedent d’un donant sa. Així doncs el més important per poder fer un transplantament és tenir un donant. Els donants han de ser persones d’entre 18 i 55 anys amb un bon estat de salut.

Com em puc fer donant?

És molt fàcil, però cal tenir-ho clar, podem fer-ho a través la de la pàgina web de la Fundació Josep Carreras o bé al telèfon gratuït 900 32 33 34, on haurem de donar les nostres dades personals i ens faran arribar a casa un consentiment informat i un document d’inscripció al Registre junt amb un kit per reenviar a la fundació amb una mostra de saliva que analitzaran i introduiran a la base de dades REDMO.

En el cas que es trobés un pacient compatible s’avisaria al donant per fer un estudi més complert .

lecèmia 2L’extracció de la mèdul·la òssia és pot fer de dues maneres, bé amb puncions a l’òs de la cadera en un quiròfan amb anestesia local o epidural, bé a través de la donació de sang perifèrica, que consisteix en fer circular la sang obtinguda de la vena del braç a través de màquines separadores cel·lulars on es recullen les cèl·lules mare i la resta de la sang es retorna al donant per la vena de l‘altre braç, aquest procés sol durar entre 3-4 hores i no cal un ingrés hospitalari.

Finalment un altre tipus de donació és la donació de sang del cordó umbilical, un procés molt senzill però que, malauradament, no es pot fer en totes les maternitats: la sang del cordó es recull desprès del naixement del nadó, es fa una punció al cordó i s’extreu la sang necessària.

Les donacions, actualment estan emparades pel Reial Decret 1301/2006 on es destaquen temes com la confidencialitat, la gratuïtat, la finalitat terapèutica i que els transplantament només es podrà fer en centres degudament equipats i autoritzats.

Per altra banda que la donació sigui gratuïta no vol dir que el donant hagi d’assumir els costos que l’hi poden sorgir (trasllats, dietes…) sinó que aquestes són assumides per la Fundació Josep Carreras.

Recomanacions:

  • Un intruso en mi cuaderno. David Fernandez Sifres. Ed. Ala Delta –llibre-Recomanació
  • Pura Sang. Ada Castells. Ed. El Balancí –llibre-
  • Un paseo para recordar. Director: Adam Shankman –pel·licula-
  • Elegir un amor. Director: Dying Young –pel·lícula-

Enllaços d’interès

Miriam Garcia Sala
Treballadora social
CAP Sallent i Navàs

Aquesta entrada s'ha publicat en Monogràfic i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.