No et miris el PSA, home

Alguns metges recomanaven que els homes ens féssim analitzar el PSA (antigen prostàtic específic) periòdicament per a diagnosticar un càncer de pròstata de forma precoç.

Ara sabem que fent aquesta analítica augmentem el nombre de casos diagnosticats, però no aconseguim reduir la mortalitat per aquest tipus de càncer. És a dir, si molts homes es miren el PSA uns pocs sabran abans que tenen càncer, però acabaran morint d’aquest càncer els mateixos que si no s’ho haguessin mirat.

A més, podem patir efectes adversos derivats dels procediments diagnòstics (biòpsia) i terapèutics (intervenció, radioteràpia) que es posen en marxa si ens surt elevat el PSA. Entre aquests efectes adversos hi ha el risc d’infecció, d’hemorràgia, la impotència sexual, la incontinència d’orina, la diarrea i la mateixa angoixa que ens crea tot plegat.

Ara sabem que mirar el PSA amb finalitat de diagnosticar precoçment el càncer de pròstata és més perjudicial que beneficiós: ho diagnostiquem abans, però no hi guanyem res i hi podem perdre…

Veiem què passa si a 1000 homes sans (de més de 50 anys) els mirem el PSA i a uns altres 1000 no els el mirem (durant 10 anys):

Si els mirem el PSA Si NO els mirem el PSA:
Moriran de càncer de pròstata 8 8
Moriran d’una altra causa 200 200
Diagnosticats i tractats de càncer de pròstata sense necessitat 20
Homes sense càncer i amb biòpsia per falsa alarma 180
Homes vius sense cap mal 600 800

Per tant, si no és necessari per alguna raó, no et miris el PSA, home!

Per a més informació:

Alliberats del PSA
El cribado de cáncer de próstata en un vistazo
Risks and benefits of prostate cancer screening

Albert Planes
Metge de Família EAP Santa Eugènia de Berga

Aquesta entrada s'ha publicat en Anunci del mes, Bloc Santa Eugènia de Berga, Consells i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.